UniCredit imenovala Lubomira Mitova za glavnog ekonomistu za CIE

09.02.2015. 15:39 / Izvor: eKapija.ba
UniCredit imenovala Lubomira Mitova za glavnog ekonomistu za CIE

UniCredit (UniCredit Bank AG) je imenovala Lubomira Mitova za glavnog ekonomistu za Centralnu i istočnu Europu (CIE). Mitov će obavljati funkciju od 02.03.2015. godine.

UniCredit (UniCredit Bank AG) je imenovala Lubomira Mitova za glavnog ekonomistu za Centralnu i istočnu Europu (CIE). Mitov će obavljati funkciju od 02.03.2015. godine. Bit će odgovoran za makroekonomska istraživanja u Centralnoj i istočnoj Europi i predvodit će izvrsni istraživački tim UniCredita za ovu regiju. On se pridružio banci iz Instituta za međunarodne finansije (Institute of International Finance – IIF), Washington D.C., gdje je obavljao funkciju glavnog ekonomiste za  europska tržišta u nastajanju.

Imenovanje podržava regionalno geografsko prisustvo UniCredita i lidersku poziciju u CIE, gdje je Grupa direktno prisutna u 14 zemalja kroz mrežu od približno 3.400 poslovnica, gdje uslužuje 23.000 međunarodnih korporativnih klijenata.

Erik F. Nielsen, glavni ekonomist UniCredita, izjavio je ovim povodom: "Čast nam je što se Lubomir Mitov odlučio pridružiti UniCreditu kao glavni ekonomista za Centralnu i istočnu Europu. Lubomir je izuzetno cijenjen ekonomista za oblast regije CIE sa dugim iskustvom i izgrađenom  reputacijom. On je po svom iskustvu i spoznajama poznat investitorima iz cijelog svijeta koji su fokusirani na regiju Centralne i istočne Europe. U okviru svoje nove funkcije, pomoći će nam da dalje proširimo naše istraživačke sposobnosti diljem regije CIE i nastavimo zadovoljavati rastuće potrebe naših klijenata."

Lubomir Mitov, novi glavni ekonomista UniCredita za Centralnu i istočnu Europu, rekao je: "UniCredit ima vodeću poziciju u ekonomskim istraživanjima za Centralnu i istočnu Europu i ostatak Europe. Radujem se što ću se pridružiti timu u ulozi voditelja, posebno u vremenu kada je razumijevanje ovih regija izuzetno značajno za upravljanje rizicima mnogih naših klijenata i investicijskih strategija."

Prije Instituta za međunarodne finansije, gdje je radio 18 godina, gospodin Mitov je radio kao stariji ekonomista u okviru misije Svjetske banke u Sofiji, Bugarska i Ministarstvu inostranih ekonomskih odnosa, Bugarska.

Mitov je stekao doktorsko obrazovanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose. Tečno govori engleski, ruski, njemački i bugarski jezik. Autor je brojnih studija i radova o ekonomskim temama u zemljama u tranziciji.

Mitov će odgovarati Eriku F.Nielsonu, glavnom ekonomisti UniCredita, a bit će pozicioniran u Londonu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital