Svjetske banke lani ugasile 59.000 radnih mjesta

30.03.2015. 12:18 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Svjetske banke lani ugasile 59.000 radnih mjesta

Analitičari kažu kako će evropske banke, posebno one u zoni eura, vjerovatno opet biti 'na ivici noža'.

Vodeće europske i američke banke ugasile su prošle godine 59.000 radnih mjesta zbog restrukturiranja i rezanja troškova, a u Evropi se očekuje dalje smanjenje broja radnika budući da šefovi nastoje poboljšati profitabilnost koju ugrožava strožija regulativa, javljaju agencije.

Analitičari kažu kako će europske banke, posebno one u zoni eura, vjerovatno opet biti "na ivici noža", jer ostaju najneprofitabilnije u svijetu.

"Stezanja će najviše biti na broju zaposlenih", izjavio je generalni direktor londonskog Boston Consulting Groupa Aymen Saleh.

"Nekolicina banaka na svijetu se zaista usmjerila na strukturne promjene, poduzimajući velike rezove u osnovnim troškovima. Većina njih je izvela neke taktičke i za štednju pogodne mjere smanjenja izdataka, ali bez stvarnih fundamentalnih izmjena koje će donijeti promjenu njihovog poslovnog modela", kaže Saleh.

Osamnaest najvećih banaka u Evropi otpustilo je ukupno 21.500 radnika prošle godine, ali to je manje od polovine od 56.100 radnih mjesta koliko su iste banke ukinule 2013. godine, prema podacima koje je sastavila agencija Reuters.

Pad prihoda

Šest najvećih američkih banaka ukinulo je ukupno 37.500 radnih mjesta prošle godine, u odnosu na 45.700 iz 2013. godine.

To znači da su 24 banke ukinule više od 160.000 radnih mjesta u protekle dvije godine. Šest američkih banaka otpustilo je 7,3 posto zaposlenih u tom periodu, u poređenju s 4,1 posto u Evropi, pokazuju podaci Reutersa.

Deseci hiljada uposlenika banaka ostalo je bez posla tokom i nakon finansijske krize od 2007. do 2009. godine, da bi se novi val rezova u bankarskoj industriji desio 2013. godine zbog pada prihoda od trgovanja i usporavanja ekonomskog rasta.

"U svijetu gdje je sve teže doći do postizanja ekonomskog rasta, uvjeren sam više nego ikad, da će u narednim godinama smanjenje broja radnih mjesta ostati strateško bojište u našem sektoru", naveo je izvršni direktor Barclaysa Antony Jenkins prošle godine.

Barclays je ukinuo 7.300 poslova prošle godine, u okviru Jenkinsovog trogodišnjeg plana ukidanja 19.000 radnih mjesta. Prema tom planu, svaki sedmi uposlenik te banke ostaje bez posla, a ušteda iznosi više od 2,4 milijarde funti na godišnjem nivou.

Gašenje ogranaka

Najviše rezova u 2014. godini napravile su banke iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Italije i Španije. Royal Bank of Scotland otpustila je 10.000 osoba, a njihovim putem krenut će ih još jer banka planira dalje smanjenje investicija i prodaju poslova van države.

S druge strane, neke banke su lani uposlile nove radnike nakon oštrih rezova godinu ranije. Među njima su, kako pokazuju podaci Reutersa, HSBC, Standard Chartered i BNP Paribas.

Američke banke s velikim potrošačkim operacijama, poput JPMorgana i Bank of America, napravile su značajne rezove broja uposlenih u protekle dvije godine, boreći se s problematičnim zajmovima nakon finansijske krize i refinansiranja mnogih zajmova po nižim kamatnim stopama. Citigroup je također smanjio broj radnih mjesta.

Mnoge banke su se odlučile na gašenje ogranaka i otkaze jer se veliki broj klijenata prebacio na bankarstvo putem interneta i mobilnih telefona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital