Vlasnici njemačkih kompanija traže nasljednike

26.03.2018. 09:55 / Izvor: Agencije
Vlasnici njemačkih kompanija traže nasljednike

U narednih pet godina 840.000 malih i srednjih njemačkih kompanija u familijarnom vlasništvu suočiće se s pitanjem ko će naslijediti posao.

U narednih pet godina 840.000 malih i srednjih njemačkih kompanija u familijarnom vlasništvu suočiće se s pitanjem ko će naslijediti posao, pokazuje istraživanje banke KfW.

Kako se cijela jedna generacija poslijeratnih preduzetnika priprema za odlazak u penziju, više od petine kompanija u porodičnom vlasništvu moraće do 2022. biti prodano ili ugašeno.

Naime, u tim kompanijama vlasnici nemaju djece kojoj bi ostavili kompaniju ili su nasljednici premladi. Rezultat je to niske stope nataliteta koja je u Njemačkoj prisutna još od 70-ih godina. Samo u iduće dvije godine 100.000 preduzetnika namjerava otići u penziju, a da još nisu riješili pitanje nasljednika.

Prema sudu glavnog ekonomiste KfW-a, to će iz temelja uzdrmati sektor malog i srednjeg preduzetništva koji je kičma najveće ekonomije Evrope.

Naime, mala i srednja preduzeća zaslužna su za dvije trećine radnih mjesta i trećinu korporativnih prihoda. U DZ banci procjenjuju kako će generacijska kriza dodatno povećati ionako veliku glad inostranih rivala za preuzimanjem njemačkih malih i srednjih preduzeća.

No, analiza KfW-a pokazuje kako prodaju razmatra 42 odsto preduzetnika dok 54 odsto želi kompaniju ostaviti u porodičnom vlasništvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital