Guverner CBBiH razgovarao s najvišim rukovodstvom UniCredit Group iz Milana

27.07.2018. 10:12 / Izvor: Akta.ba
Guverner CBBiH razgovarao s najvišim rukovodstvom UniCredit Group iz Milana

Trenutne aktivnosti su usmjerene na razvoj strategije za implementaciju Bazela III.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić primio je danas u posjetu najviše predstavnike međunarodne bankarske grupacije UniCredit Group iz Milana, izvršnog direktora UniCredita Jean Pierre Mustiera  te direktora Odjela Centralne i Istočne Evrope Carla Vivaldia. 

Delegaciju UniCredit Group su još činili predsjednik Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar Dalibor Ćubela, predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka Gordan Peharte direktorica marketinga i komunikacija UniCredit Bank d.d. Mostar Selma Riđanović Kenović.

Ovo je, inače, prva posjeta Bosni i Hercegovini izvršnog direktora UniCredit Group. Na sastanku je bilo riječi o makroekonomskim pokazateljima, monetarnoj i finansijskoj stabilnosti te usklađenosti finansijske i bankarske regulative s regulatornim modelima i praksama. Tokom sastanka, guverner CBBiH je istakao da su zakoni o bankama u oba bh. entiteta usvojeni prije nešto više od godinu dana i da su u najvećoj mogućoj mjeri usaglašeni s EU direktivama i Bazelskim principima. Trenutne aktivnosti su usmjerene na razvoj strategije za implementaciju Bazela III.

Guverner Softić je ukazao na činjenicu da model valutnog odbora i dalje predstavlja najprikladnije rješenje za BiH koje daje osnovu za integraciju ekonomskog prostora u monetarnoj sferi i ostvarivanje makroekonomske stabilnosti. Od uvođenja valutnog odbora do danas zabilježena su kontinuirana pozitivna kretanja svih bitnih makroekonomskih pokazatelja i pokazatelja koji se odnose na bankarski sektor u BiH.

"CBBiH je u potpunosti izvršila jednu od svojih osnovnih funkcija – postigla je i očuvala stabilnost domaće valute, dok je vanjska stabilnost osigurana uspješnim održavanjem fiksnog deviznog kursa i redovnim servisiranjem vanjskog duga BiH koji CBBiH obavlja u funkciji fiskalnog agenta države", rekao je guverner Softić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital