EMISIJOM OBVEZNICA

Republika Srpska se zadužuje za novih 40 miliona KM

23.02.2023. 07:44 / Izvor: BHRT
VLADA RS

Republika Srpska ove sedmice na Banjalučkoj berzi zadužuje se za novih 40 miliona KM.

Republika Srpska ove sedmice na Banjalučkoj berzi zadužuje se za novih 40 miliona KM. Emisijom dugoročnih obveznica od 30 miliona maraka se zadužila u utorak, a danas će to učiniti i aukcijom trezorskih zapisa vrijednih 10 miliona KM.

Obveznice, koje je emitovala Republika Srpska, u iznosu od 30 miliona KM imaju rok dospijeća od pet godina, a na njih će se plaćati fiksna kamata od 5,5 odsto, što znači da će ovo zaduženje budžet i građane ukupno koštati 38 miliona KM. Kada je riječ o trezorskim zapisima vrijednim 10 miliona KM, tačan iznos ovog zaduženja biće poznat nakon aukcije. 

Ekonomisti kažu da se i pored uvećanih prihoda Republika Srpska nastavlja zaduživati. Nije jasno ni gdje je završio višak prihoda ni gdje se namjeravaju usmjeriti sredstva od novog zaduženja.

"Koja će biti namjena ovih sredstava to ovog momenta nije jasno. To vjerovatno zna samo Ministarstvo finansija. Ovo zaduženje vjerovatno ima neku svoju svrhu, ali ja kažem nije baš poznato u šta će biti plasirana ta sredstva", navodi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

"UIO je objavila da je samo u januaru bilo nekih 90 miliona više u odnosu na januar prošle godine. A svejedno se Republika Srpska zadužuje i kasne isplate za nezaposlene i mnogo toga tako da je očigledno da para nema", kaže Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Za opoziciju najnovije zaduženje je još jedan primjer bahatosti vlasti Republike Srpske.

"Zadužuju se kao narkoman u krizi. Po sve većoj i većoj kamatnoj stopi. Uzimaju sve više i više kredita. Jer njih ne interesuju krajnje posljedice. To će biti krah. Finansijski slom Republike Srpske", ističe Nebojša Vukanović, Lista "Za pravdu i red".

Vlasti Republike Srpske u novom zaduživanju ne vide ništa sporno.

"Mi u ovom trenutku javni i ukupni dug imamo znatno ispod kriterijuma koji su propisani međunarodnim i svjetskim standardima. Ja ne znam zašto se toliko priča o tim stvarima kao da to neko pravi zločin prema vlastitom narodu", navodi Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Republici Srpskoj ove godine na naplatu stižu dugovi u iznosu od milijardu i 100 miliona KM, što je skoro petina budžeta. Uprkos tome, u ovoj godini, kroz emisije hartija od vrijednosti i kredite kod domaćih i stranih banaka, planirano je novo dugoročno zaduženje do iznosa od milijardu i 80 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital