Ograničen pristup tržištu kapitala

Republika Srpska namjerava da se zaduži za više od 900 miliona KM tokom 2024.

12.05.2024. 11:54 / Izvor: BHRT
rs

Foto: BHRT/Ljubiša Davidović (H.S.)

Planirana su zaduženja, na domaćem finansijskom tržištu od 141 milion, i međunarodnom od čak 810 miliona maraka.

Republika Srpska se namjerava ove godine dugoročno zadužiti za 951 milion maraka.

Planirana su zaduženja, na domaćem finansijskom tržištu od 141 milion, i međunarodnom od čak 810 miliona maraka.

Ovaj iznos nastoji se osigurati uglavnom emisijom obveznica i trezorskih zapisa. Međutim, to je postalo veoma upitno, jer su sankcije Sjedinjenih Američkih Država nametnute visokim zvaničnicima u Republici Srpskoj, utjecale na smanjen interes investitora za vrijednosne papire iza kojih stoje vlasti u ovom bh. entitetu.

Vlada Republike Srpske nastavila se nesmetano i u ovoj godini zaduživati prodajom hartija od vrijednosti na Banjalučkoj berzi. Doduše u prva četiri mjeseca za 14 miliona zadužila se više nego što je bio plan za cijelu godinu.

Vlada Republike Srpske zadužila se u ovoj godini na Banjalučkoj berzi za 155 miliona KM. Emisijom trezorskih zapisa RS za 65 miliona KM i emisijom obveznica za 90 miliona KM.

Za razliku od domaćeg, kada je riječ o zaduživanju na međunarodnom finansijskom tržištu, tu su stvari znatno komplikovanije za Republiku Srpsku.

"Republika Srpska ne može samostalno da izađe na tržišta kapitala kako je to do sada radila zadužujući se na Londonskoj i Bečkoj berzi. Taj vid zaduživanja u ovom momentu nije moguć za Republiku Srpsku. Niko neće reći otvoreno da je to zbog sankcija već to je rezultat cjelokupnog rada i ponašanja zvaničnika i vlasti RS.", izjavila je za BHRT Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Iako će do novca na ino finansijskom tržištu biti teže doći, to ne znači da će biti i nemoguće, kažu ekonomisti. Druga stvar je po kojoj cijeni i sa kakvim garancijama.

Prilikom izlaska na Bečku berzu Vlada Republike Srpske garantovala je investitorima da u slučaju nevraćanja novca mogu privatizovati bilo koje preduzeće u RS u kojem Vlada ima udio od najmanje 51 odsto vlasništva.

"Ako budemo išli na međunarodno finansijsko tržište moraće postojati garancije poput ovih u Beču i još kad dodate na to 10 posto kamata mislim da neće biti problem prodati obveznice.", izjavio je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Uprkos pesimističnim prognozama ekonomista, premijer Radovan Višković poručuje da je Republika Srpska svakim danom ekonomski sve stabilnija i jača. Kao primjer navodi prošlu godinu kada se RS za 300 miliona maraka manje zadužila u odnosu na planirani iznos od 1,1 milijardu KM.

"Republika Srpska se zadužila 800 miliona maraka, a vratila kredita po raznoraznim osnovama 1,15 milijardi maraka. Znači da smo iz vlastitih prihoda vratili 350 miliona maraka više nego što smo se zadužili.", pojasnio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Ako je išta dobro u cijeloj priči, smatraju eksperti, to je da će ograničen pristup tržištu kapitala Vladi Republike Srpske ograničiti njen budžetski deficit i nova zaduživanja.

Drugim riječima Vlada RS će morati stegnuti kaiš i dobro voditi računa o svakoj marki kako bi do kraja ispoštovala sve svoje obaveze prema budžetskim korisnicima, kao i kada je riječ o otplati ranijih zaduženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital