Finansiranje kompanija moguće i na Istanbulskoj berzi

16.04.2015. 17:12 / Izvor: eKapija.ba
Finansiranje kompanija moguće i na Istanbulskoj berzi

​U prostorijama Sarajevske berze-burze danas je održana jednosatna prezentacija tokom koje su predstavljene mogućnosti finansiranja domaćih kompanija putem turskog tržišta kapitala

U prostorijama Sarajevske berze-burze danas je održana jednosatna prezentacija tokom koje su predstavljene mogućnosti finansiranja domaćih kompanija putem turskog tržišta kapitala. Prezentaciji, koju su održali Adnan Serhat Gorgun , direktor sektora za listing, marketing i prodaju Istanbulske berze i Mehmed Gonen, generalni direktor brokersko-investicijskog odjela Ziraat grupacije iz Istanbula, prisustvovali su predstavnici najlikvidnijih kompanija listiranih na domaćoj berzi, kao i predstavnik Ministarstva finansija Federacije BiH.

Tokom prvog dijela prezentacije, Adnan Serhat Gorgun predočio je prisutnima poziciju Istanbulske berze u regionu i svijetu, trenutno stanje na turskom tržištu kapitala, te podsjetio na rejting Istanbulske berze i pristup koji ona pruža ka svjetskim investitorima. Objasnio je i kakav to značaj može imati za bosanskohercegovačke kompanije, listirane na SASE, koje bi se odlučile prikupiti finansijska sredstva na ovaj način.

Mehmed Gonen, nakon kraćeg osvrta na historiju i razvoj grupacije iz koje dolazi, izložio je mogućnosti izdavanja i uvrštenja domaćih korporativnih obveznica i javnih dužničkih papira na Istanbulsku berzu. Pri tom je iznio i podatke o tome kakve su procedure za emisiju na Istanbulskoj berzi, koliko traju, koliko koštaju i kakve su trenutne cijene „duga“, odnosno kako se na tržištu kreću kamatne stope za ovu vrstu vrijednosnih papira.

"Jedan od načina finansiranja kompanija svakako jeste kroz izdavanje korporativnih i dužničkih vrijednosnih papira na Istanbulskoj berzi. Tursko tržište je veoma likvidno, prometi se mjere u milijardama dolara, i što je najvažnije, na Istanbulskom tržištu prisutni su veliki svjetski investitori, kojima bi na ovaj način Vaše kompanije imale pristup", pojasnio je tokom izlaganja Gonen.

Predstavnici domaćih kompanija imali su različita pitanja o uvjetima i načinima emisija na turskom tržištu, a jedno od najznačajnijih bilo je i pitanje valute u kojoj bi se vršila realizacija, o čemu je dato nekoliko prijedloga. Također, razgovarano je i o domaćim zakonskim okvirima, kao i usklađivanju propisa. Sarajevska berza-burza je sa zadovoljstvom bila domaćinom održane prezentacije, čime je omogućila i olakšala današnji susret predstavnika turskog tržišta kapitala i najboljih domaćih kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital