BiH izvezla meso mesne prerađevine u vrijednosti od preko 102 miliona KM

08.10.2015. 12:24 / Izvor: Akta.ba
BiH izvezla meso mesne prerađevine u vrijednosti od preko 102 miliona KM

U osam mjeseci 2015. godine vrijednost uvoza mesa mesnih prerađevina iznosila je oko 190 miliona KM, što predstavlja blago povećanje od 7 posto u odnosu na isti period 2014. godine.

U Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održana je I sjednica Odbora prerađivača mesa i mesnih proizvoda BiH. Sjednici su prisustvovali predstavnici kompanija Menprom d.o.o., ZP Komerc d.o.o., Akova Impex d.o.o., Argeta d.oo., MI Trivas d.o.o., Madi d.o.o. i Brajlović d.o.o.

Na sjednici je razmatrana problematika mesne industrije, poput nemogućnosti izvoza proizvoda animalnog porijekla na tržište EU i necarinskih barijera pri izvozu u zemlje CEFTA regiona, te mogućnosti izvoza na nova tržišta i razgovarno o izboru sajmova za promociju bh. mesne industrije u 2016. godini.

Prisutni na sjednici su razmatrali i spoljnotrgovinsku razmjena mesa i mesnih prerađevina za osam mjeseci tekuće godine i tom prilikom konstatovali da je ostvaren značajan napredak u odnosu na isti period prošle godine. U 2015. godini izvezeno je mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti od preko 102 miliona KM, od čega je najviše bilo goveđeg mesa, svježeg, rashlađenog i smrznutog, te prerađevina od mesa. U odnosu na isti period 2014. godine, izvoz ovih proizvoda je porastao za preko 100%. Najveći izvoz ostvaren je na tržište Turske, Kosova, Srbije i Crne Gore.

Kada je riječ o uvozu, u osam mjeseci 2015. godine vrijednost uvoza mesa mesnih prerađevina iznosila je oko 190 miliona KM, što predstavlja blago povećanje od 7% u odnosu na isti period 2014. godine. U našu zemlju se najviše uvozilo goveđe meso, svinjskog meso, pileće meso i mesne prerađevine, a vodeće zemlje uvoza bile su Poljska, Holandija, Srbija, Hrvatska, Italija i Austrija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital