Dijaspora je snažan potencijal razvojnim procesima u BiH

28.07.2021. 14:03 / Izvor: Akta.ba
Dijaspora je snažan potencijal razvojnim procesima u BiH

Procjenjuje se da u inostranstvu živi gotovo isti broj Bosanaca i Hercegovaca kao u domovini.

Iznos doznaka iz inostranstva znatno je veći od iznosa direktnih stranih investicija. Procjenjuje se da u inostranstvu živi gotovo isti broj Bosanaca i Hercegovaca kao u domovini. Na godišnjem nivou ova zajednica u domovinu injektira približno 2, 5 milijardi KM.

I dok se posljedice pandemije COVID 19 na bruto društveni proizvod BiH u 2020. mjere padom od 5%, podaci Centralne banke BiH o prilivu doznaka iz inostranstva za prva tri mjeseca 2021. vraćaju optimizam. Naime, u prvom kvartalu 2021. naša dijaspora je poslala 666,9 miliona KM, dok su prošle godine u prva tri mjeseca doznake iznosile 663,9 miliona maraka. Doznake u 2020. godini na godišnjem nivou iznosile su 2,51 milijardi KM, dok je 2019. iz inostranstva u BiH stiglo 2,95 milijardi KM.

Priliv novca iz dijaspore veoma je važan za ekonomska kretanja u BiH. CBBiH je razvila izuzetno uspješnu saradnju sa Svjetskim savezom dijaspore Bosne i Hercegovine i u svim prilikama nastoji ukazati na značaj dijaspore za unapređenje ekonomskog ambijenta BiH.

"Naši građani koji žive u inostranstvu su snažan potencijal razvojnim procesima u BiH. Bosanci i Hercegovci koji žive izvan domovine su istaknuti pojedinci, članovi poslovnih zajednica, lideri velikih kompanija, međunarodnih korporacija. Socijalni kapital s kojim raspolaže naša zemlja, a koji se sastoji od brojnih visokointegriranih i uspješnih pojedinaca, uz konkecije koje su ostvarili tokom vremena u inostranstvu – je vjerovatno je jedan od najmoćnijih u svijetu", kazala je viceguverner CBBiH Ernadina Bajrović, na nedavno održanom 10. kongresu Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Naši ljudi su emotivno angažirani, važne su nam porodične vrijednosti. Veze s najbližima ne raskidaju se, već grade, uprkos razdaljinama. Većina njih finansijski pomaže porodicu i prijatelje, što zbirno u velikoj mjeri utiče na ekonomska kretanja u zemlji.

"Bilo bi dobro kada bi ta snaga bila usmjerena na razvojne investicione procese, strateške kapitalne projekte, razvoj ekonomije. Vrijeme ne radi u našu korist, nove generacije će graditi drugačije navike. Ekonomske veze sa domovinom trebaju novi nivo, uzajamni i dugoročniji kvalitet", dodala je Bajrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital