Smanjene projekcije očekivane inflacije

Inflacija u FBiH slabi, u martu poskupjeli alkohol i duhan

22.04.2024. 09:29 / Izvor: Bloombergadria.com
inflacija

Na godišnjem nivou cijene su najviše rasle u restoranima i hotelima (+9,8 odsto), a najviše su pojeftinili odjeća i obuća (-8,1 odsto).

Rast inflacije u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) slabi i na mjesečnom i na godišnjem nivou.

Potrošačke cijene u prosjeku su porasle za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok na godišnjem nivou inflacija iznosi 0,9 odsto.

U odnosu na februar ove godine, najviše su rasle cijene u kategorijama alkoholna pića i duhan (1,6 odsto) i u zdravstvu (0,9 odsto).

Kretanje inflacije u Federaciji BiH

Prevoz i ostala dobra i usluge poskupjeli su za po 0,6 odsto, a namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 0,5 odsto, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku objavljenim u petak.

Istovremeno, u martu je neznatno jeftinije bilo stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti (-0,4 odsto) te hrana i bezalkoholna pića (-0,1 odsto).

Na godišnjem nivou cijene su najviše rasle u restoranima i hotelima (+9,8 odsto), a najviše su pojeftinili odjeća i obuća (-8,1 odsto).

Kretanje cijena u FBiH na godišnjem nivou

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, u februaru je mjesečna inflacija iznosila 0,5 odsto, a godišnja 2,1 odsto što je rezultat rasta cijena u hotelima i restoranima. Podatke za mart za cijelu BiH očekujemo iduće sedmice.

Projekcije

Predstavnici finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini smanjili su projekcije očekivane inflacije za 2024. i 2025. godinu. 

Očekivana agregirana inflacija u martovskom krugu ispitivanja za 2024. godinu iznosi 4,2 odsto, što implicira blagi pad u odnosu na 2023. godinu, kada su, prema decembarskom anketiranju koje provodi Centralna banka BiH, učesnici predviđali prosječnu inflaciju 5,8 odsto za 2024. godinu. 

Ukupna inflacija za 2023. iznosila je 6,1 odsto, što je bilo u skladu s očekivanjima CBBiH.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će inflacija u BiH u 2024. usporiti na tri odsto sa 6,1 odsto u prošloj godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital