Kupac Leda i Frikoma dobija regionalnu dominaciju

23.11.2020. 09:24 / Izvor: Tanjug
Kupac Leda i Frikoma dobija regionalnu dominaciju

Očekuje da će kupac biti investicioni fond sa Zapada u saradnji sa najvećim multinacionalkama koje su i pre pokazivale interesovanje za te kompanije.

Investitori koji kupe kompanije Ledo i Frikom, koje posluju u sastavu hrvatske Fortenova grupe, steći će kontrolu nad cijelim tržištem regiona, procjenjuje Drago Munjiza, osnivač i menadžer konsultantske kompanije "Jakov Viktor" u Zagrebu.

"Te kompanije su ‘zlatna koka’ bivšeg koncerna Agrogor, a grupa koja prozvodi smrznute proizvode i grupa za proizvodnju pića kontroliše preko 500.000 ‘frižidera’ u regionu ex Jugoslavije. Zato, onaj ko kupi te dvije kompanije, on kontroliše cijelo tržište li barem pola, ako kupi samo grupu Smrznuto", kaže Munjiza.

Očekuje da će kupac biti investicioni fond sa Zapada u saradnji sa najvećim multinacionalkama koje su i prije pokazivale interesovanje za te kompanije.

Fortenova grupa, nasljednik koncerna Agrokor, oglasila je početkom novembra prodaju fabrika smrznutog programa i sladoleda Ledo u Hrvatskoj Ledo Čitluk u BiH i Frikoma u Srbiji.

Prema procjenama Munjize, cijena ovih kompanija mogla bi da dostigne 10 do 12 puta EBTIDA marže (dobit prije poreza, kamata deprecijacije i amortizacije), a novac će vjerovatno biti upotrijebljen za restrukturiranje finansijske pozicije grupe, koja je, po njemu, sada potcijenjena.

"Ja lično bih volio da vidim kupce iz regiona, jake hrvatske, srpske i slovenačke kompanije kao što su, na primjer, Podravka ili Polimark", kaže Munjiza za Magazin Biznis.

Takođe predviđa da će u budućnosti biti prodavane i ostale jake kompanije iz sastava Fortenove.

"Kompanije će se prodavati ‘u paketu’, kao što se prodaje i Ledo grupa. Očekujem prodaju Jamnica grupe poslije Ledo grupe, a nakon toga i maloprodajnih lanaca.. Alternativa je da vlasnici odluče da ojačaju i maloprodaju i da Fortenova postane de facto maloprodajna grupa koja se širi u regiji. Ne vjerujem da je sada ikome jasno koji će od ta dva puta na kraju izabrati", dodaje Munjiza.

Smatra da je Mercator jedna od najboljih kompanija unutar Fortenova okruženja, te da je za očekivati da će biti meta konkurencije i potencijalnih investitora.

"Vjerujem da vlasnici imaju dilemu oko dvije strategije koje sam već opisao", zaključio je Munjiza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital