Rast cijena dionica na Wall Streetu zbog najave blažih kamata

03.03.2022. 11:49 / Izvor: Agencije
dionice

Cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle, nakon dva dana pada.

Cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle, nakon dva dana pada, jer je predsjednik Federalnih rezervi (Fed) Jerome Powell signalizirao da će središnja banka vjerojatno povećati kamatne stope blaže nego što se očekivalo, javlja Reuters.

Dow Jones ojačao je za 1,79 posto, S&P 500 je skočio 1,86 posto, a Nasdaq indeks 1,62 posto.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a među najvećim dobitnicima bio je financijski sektor, s rastom od 2,6 posto, nakon oštrog pada prethodnih dana.

Indeks bankarskog sektora skočio je tri posto, nakon što je dan prije skliznuo na najnižu razinu od septembra prošle godine.

Znatno su porasle i cijene dionica u energetskom sektoru jer je cijena nafte dosegnula najviše razine u gotovo osam godina, nakon što su sankcije Zapada protiv Moskve narušile isporuke "crnog zlata" iz Rusije.

Američka ekonomija i dalje stabilno raste

Snažan skok cijena dionica zahvaljuje se Powellu, koji je u izvješću Kongresu o gospodarskoj situaciji kazao da će se na sjednici čelnika Feda ovog mjeseca založiti za povećanje ključnih kamata za 0,25 postotnih bodova.

To je oraspoložilo ulagače jer je dosad prevladavalo mišljenje da bi, kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, središnja banka mogla povećati kamate za oštrih 0,50 postotnih bodova.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada o zapošljavanju u privatnom sektoru u prošlom mjesecu, što pokazuje da najveće svjetsko gospodarstvo i dalje stabilno raste.

Zahvaljujući svemu tome, vijesti o daljnjim napadima ruske vojske na ukrajinske gradove, koje su posljednjih dana pritiskale tržište, ostale su u drugom planu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital