Vlada RS preuzima "Sarajevo-gas"

06.10.2022. 08:00 / Izvor: Nezavisne novine
Sarajevo-gas

Vlada Republike Srpske je spremna da investira oko 10 miliona KM u kompaniju "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva.

Vlada Republike Srpske je spremna da investira oko 10 miliona KM u kompaniju "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva, saznaju "Nezavisne".

"Sarajevo-gas" je trenutno 40 posto u vlasništvu državnih fondova, a ostali akcionari su investicioni fondovi, kastodi banka i mali akcionari.

Ova kompanija ima dozvolu za transport prirodnog gasa na 40 km gasovoda između Zvornika i Kladnja.

Kako saznaju Nezavisne, Vlada RS je 1. septembra ove godine donijela odluku kojom se zadužuje Investiciono-razvojna banka RS i Fond PIO da iz sredstava fondova kojim upravljaju, i to Akcijskog fonda Republike Srpske, Fonda za restituciju Republike Srpske i Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske izvrše preuzimanje redovnih akcija ovog privrednog društva prema proceduri definisanoj Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava.

IRB RS je 28. septembra objavio poziv za dostavljanje ponuda za izbor posrednika (agenta) za izvršenje usluga organizovanja i sprovođenja postupka ponude za preuzimanje redovnih akcija "Sarajevo-gasa".

Nedeljko Elek, direktor ove kompanije, potvrdio je za "Nezavisne" da je Vlada Republike Srpske donijela ovu odluku te istakao da je ovo dobar potez.

"U ovim trenucima kad se svi bore za energetsku nezavisnost bitno je da i mi budemo energetski nezavisni od stranih kompanija. Imali smo oko 60 kilometara gasovoda koji nije bio u vlasništvu države, već Kristal fonda. Ono što moram reći je da su ljudi iz ovog fonda bili veoma korektni i brzo smo se dogovorili da oni izađu iz toga i da ih isplatimo po nominalnoj cijeni akcija i da država preuzme upravljanje 'Sarajevo-gasom'. Čim država preuzima upravljanje, preuzima i tih 60 kilometara gasovoda na istoku RS, a koji snabdijeva i Federaciju BiH", objašnjava Elek.

Istakao je da je to gasovod koji ide od Šekovića do Kladnja, ali i da planiraju zajedno sa Vladom RS izgradnju novih 70 kilometara.

"Iz vlastitih sredstava finansiramo pravljenje velike gasne stanice u Šekovićima koja će da bude sabirna tačka odakle će da krene gasifikacija Šekovića, Vlasenice, Milića, Han Pijeska i ski-centra 'Ignjišta'. Radimo takođe gasifikaciju Pala, Istočnog Novog Sarajeva koje nije obuhvaćeno i Olimpijskog centra Jahorina", naglasio je Elek.

Iz Penzijskog rezervnog fonda RS su kratko rekli za "Nezavisne" da su upoznati s odlukom Vlade RS i da će u narednom periodu imati aktivnosti za realizaciju ove investicije.

Podsjećamo, Vojin Mitrović, aktuelni ministar transporta i komunikacija BiH, prije nekoliko mjeseci je preko svojih bijeljinskih kompanija "Oktan promet" i "Šipad komerc" prodao akcije "Sarajevo-gasa" Kristal fondu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital