ISTAKNUTO NA SKUPŠTINI

Mali dioničari "Agrokomerca" ne odustaju od svojih prava

18.12.2023. 07:30 / Izvor: Nezavisne novine
agrokomerc

Udruženje za zaštitu prava nezaposlenih dioničara i radnika preduzeća "Agrokomerc" iz Velike Kladuše nastaviće da se bori za prava.

Udruženje za zaštitu prava nezaposlenih dioničara i radnika preduzeća "Agrokomerc" iz Velike Kladuše nastaviće da se bori za prava koja su im nasilno oduzeta.

Istaknuto je ovo na Skupštini pomenutog udruženja, kojoj je prisustvovao veliki broj članova, a tom prilikom razmatran je izvještaj advokatskog tima u vezi sa tužbom Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Predsjednik Skupštine ovog udruženja Ibrahim Mujić podsjetio je da je borba za zaštitu interesa i prava radnika, dioničara i njihovih pravnih nasljednika glavni cilj udruženja od kojeg se neće odstupiti, iako je cijeli administrativni proces naplate potraživanja spor i dugotrajan.

Ukupno 2.713 nekadašnjih radnika "Agrokomerca" tužbom od države zahtijevaju nadoknadu štete zbog toga što su im uskraćena dioničarska prava, a svu potrebnu dokumentaciju predali su pravnom zastupniku u Švajcarskoj, koji je potom tužbeni zahtjev u ime radnika podnio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Posao oko prikupljanja neophodne dokumentacije za podizanje tužbi započet je još prije tri godine i obavio ga je odbor koji su oformili sami radnici.

Pomenute pravne radnje su uslijedile nakon što je nekolicina dioničara u proteklim godinama, pred domaćim i međunarodnim pravosuđem, pokrenula tužbe za naplatu štete koja im je uzrokovana oduzimanjem dioničarskih prava, a Evropski sud za ljudska prava je, u dva slučaja, presudio u korist radnika.

Tim presudama je utvrđeno kako im je država Bosna i Hercegovina, zbog nezakonitog oduzimanja prava raspolaganja vlastitom imovinom, na ime nematerijalne štete dužna isplatiti iznos od po 3.600 eura.

Predstavnici dioničara ističu kako se zalažu za detaljno utvrđivanje procenta vlasništva svakog od pojedinih dioničara "Agrokomerca". Navode kako je njihovo vlasništvo uzurpirano od strane države i da žele da im se ono vrati po sili zakona. Inače, vlasti u Federaciji BiH su odmah po završetku proteklog rata poništile rezultate male privatizacije, koja je obavljena za vrijeme saveznog premijera bivše Jugoslavije Ante Markovića. Na taj način brojni radnici "Agrokomerca", koji su tada postali vlasnici 33 posto preduzeća, ispisani su iz vlasništva i ono je u potpunosti preneseno u imovinski karton Federacije BiH. Od tada oštećeni dioničari traže povrat vlasničkih prava i obeštećenje za oduzete dionice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital