Kapital / BANKARSTVO

Ekonomisti upozoravaju: Prijeti nam kriza mnogo gora od prethodne

17.09.2018. 08:56 / Izvor: B92

Deceniju poslije globalne finansijske krize, svijet se suočava sa još jednim nezgodom, upozoravaju ekonomisti.

Da će taj sljedeći udar biti veći od onog u 2008. godine, upozorava na desetegodišnjicu krize Nurial Rubini, a sa njim su saglasne mnoge kolege, između ostalih i Peter Scheff.

"Velike banke su pred većim rizikom nego ikada ranije. Danas su više izložene udaru od recesije, sistemski rizici po ekonomiju su dakle, uopšteno veći nego što je to bilo 2008.godine“, rekao je Scheff. 

Tim nekim bankama je trebalo dozvoliti da propadnu prije deset godina, kaže on. 

"Socijalni mir koje su neke vlade zagovarale je zapravo greška i spašene su banke koje je trebalo pustiti da propadnu. Nažalost, iz te posljednje krize nisu naučene lekcije. Ponovili smo i proširili sve greške koje su izazvale posljednju krizu, i tako 'obezbijedili' da sljedeća kriza bude mnogo gora", rekao je on. 

Prema njegovim riječima, svi problemi koji su prouzrokovali finansijsku krizu iz 2008. godine su danas još veći. 

"Još lošija monetarna i fiskalna politika od prošle krize garantuje da će sljedeća biti mnogo gora. Kriza će biti slična jedino po tome što će krivci biti i vlade i što će odjednom biti svi iznenađeni, ali biće drugačija po tome što će biti mnogo gora", rekao je Scheff..

Scheff dodaje i da će novu krizu za razliku od prethodne koja je izbila zbog hipotekarnog duga, dolara i zlata, ovu novu karakterisati prije svega dužničko ropstvo u SAD. 

"Nacionalni dug će biti polazna tačka, epicentar krize, a dolar će se survati, cijene zlata porasti, potrošačke cijene će rasti...", upozorava ekonomista.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital