Neizdavanje računa zapečatilo 257 radnji

Kapital / IZVJEŠTAJI

Neizdavanje računa zapečatilo 257 radnji

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u prvih pet mjeseci ove godine izvršili ukupno 1.509 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.

11.06.2019. 08:26 Izvor: / Akta.ba

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u prvih pet mjeseci ove godine izvršili ukupno 1.509 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su u 668 slučajeva utvrdili nepravilnosti zbog čega su izdali 720 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 504.500 KM.

Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu za 257 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa, te u okviru kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa otkrili i pet neprijavljenih radnika. Najviše objekata je zbog neizdavanja fiskalnih računa u tom periodu privremeno zatvoreno na teritoriji koju pokriva Područni centar Poreske uprave RS u Banjaluci, i to ukupno 79 objekata. Kada je u pitanju broj privremeno zatvorenih objekata po ostalim područnim centrima Poreske uprave RS, podaci pokazuju da su na teritoriji PC Istočno Sarajevo privremeno zatvorena 24 objekta, na području PC Doboj 37, zatim na području PC Bijeljina 32, PC Prijedor 33, PC Zvornik 30, a na teritoriji PC Trebinje su u posmatranom periodu privremeno zatvorena 22 objekta na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori Poreske uprave RS će kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa kontinuirano nastaviti tokom cijele ove godine, u okviru usvojih redovnih aktivnosti.

Neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno, i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Prema tome, Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo spriječava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga, navodi se u saopćenju.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital