Kapital / IZVJEŠTAJI

Indeks ljudskog kapitala - BiH na 58. mjestu od 157 zemalja

Indeks ljudskog kapitala, koji je uvela Svjetska banka 2018. i koji mjeri količinu ljudskog kapitala koju dijete rođeno danas može očekivati da će postići sa navršenih 18 godina.

30.09.2019. 17:20 / Izvor: Fena

Indeks ljudskog kapitala, koji je uvela Svjetska banka 2018. i koji mjeri "količinu ljudskog kapitala koju dijete rođeno danas može očekivati da će postići sa navršenih 18 godina, s obzirom na rizike lošeg zdravlja i lošeg obrazovanja koji prevladavaju u zemlji u kojoj živi", svrstao je BiH na 58. mjesto od 157 zemalja, istaknuto je na radionici za izradu Strategije razvoja FBiH 2021. - 2027. koja je održana danas. BiH je u lošijem položaju nego susjedne zemlje u smislu prosječnog broja godina formalnog školovanja - 9,7 godina za BiH je za 1,5 godinu manje nego što je u izvještaju navedeno za Hrvatsku i Srbiju.

Na radionici je navedeno da obrazovanje ima pozitivan uticaj na ishode tržišta rada, te da pozitivno utiče, kako na pojedince, poslodavce, tako i na ekonomiju i društvo kao cjelinu. Također, indirektni uticaji obrazovanja na tržište rada manifestiraju se kroz poboljšanje zdravlja i blagostanja, povećavanje samopouzdanja i sposobnosti organizovanja života, a to je značajno za zadovoljstvo i predanost na poslu, zdraviju radnu snagu, te funkcionalnija tržišta rada i socijalnu koheziju.

Nakon ove, kao i ostalih 12 radionica tokom kojih će biti razrađene analize stanja u ključnim oblastima drustveno-ekonomskog života FBiH, odnosno predložena razvojna rješenja, slijedi organizacija bloka radionica tokom kojih će biti definisana vizija Strategije razvoja FBiH 2021. - 2027., strateški ciljevi i okvirni prioriteti, saopćeno je iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#obrazovanje

#radionica

#BIH

#kapital

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital