Podržan Dobrovoljni izvještaj

Podrška provođenju ciljeva održivog razvoja u BiH

02.06.2023. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Izvještaj

Vlada Federacije danas je, na prijedlog Federalnog zavoda za programiranje razvoja, podržala Dobrovoljni izvještaj o implementaciji Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Vlada Federacije danas je, na prijedlog Federalnog zavoda za programiranje razvoja, podržala Dobrovoljni izvještaj o implementaciji Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Također, na prijedlog Zavoda usvojila je informaciju o Ciljevima održivog razvoja u Bosni i Hercegovini, te dala punu podršku provedbi ovih ciljeva. Istovremeno, Vlada je zadužila ovaj federalni zavod da uime Federacije BiH nastavi sve aktivnosti na koordinaciji provođenja Ciljeva održivog razvoja u BiH, te po potrebi o tome informira Vladu FBiH.

Kako je istaknuto u informaciji, BiH se zajedno sa 192 države članice Ujedinjenih nacija obavezala da će provesti Agendu 2030 za održivi razvoj. Agenda se sastoji od 17 ciljeva održivog razvoja i 169 podciljeva. Oni se bave globalnim izazovima s kojima se cijeli svijet suočava, uključujući siromaštvo, nejednakost, klimatske promjene, degradaciju okoliša, prosperitet, mir i pravdu.

Održivi razvoj je u samom centru politika Evropske unije i njenih država članica. Naša zemlja čiji prioritet je pristupanje u EU prepoznala je značaj i potencijal provođenja Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030 kao mogućnost značajnog unapređenja socijalnih, ekonomskih i okolišnih aspekata života u zemlji, te jačanja regionalne saradnje. Također, u informaciji se ističe da je na nivou EU donesen okvir za programski period 2021-2027. godina za podršku politikama i programima u zemljama koje imaju status kandidata ili potencijalnog kandidata, a koji je potpuno usklađen sa obavezama preuzetim u okviru Agende 2030.

Inače, dokument Evropske unije „Ključne evropske aktivnosti kao podrška Agendi 2030 i Ciljevima održivog razvoja“ navodi instrument za pretpristupnu finansijsku pomoć (IPA) kao mjeru kojom se podržava provedba Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja. S obzirom na opredjeljenje BiH da postane članica EU, okviri Unije za praćenje ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja i izvještavanje država članica trebaju se primijeniti i u našoj zemlji.

Iz Federalnog zavoda navode da je početkom 2017. godine Predsjedništvo BiH zadužilo Vijeće ministara da preduzme aktivnosti na implementaciji Agende 2030, nakon čega su imenovane institucije koje će predvoditi ovaj proces koordinacije na nivoima BiH, entiteta i Brčko Distrikta. Tako je uime Vlade Federacije zadužen Federalni zavod za programiranje razvoja. Formirana je međuvladina Radna grupa, te izrađena Mapa puta za implementaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH. Sveobuhvatnu podršku u ovom procesu pruža UNDP, u saradnji s Vladom Švedske i njenu finansijsku pomoć.

Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja usvojile su entitetske vlade (Vlada FBiH na sjednici 5.2.2021. godine), te Vlada Brčko Distrikta i Vijeće ministara BiH 2021. godine, čime je postao i zvanični dokument na osnovu kojeg otpočinje proces usklađivanja razvojnih i sektorskih strategija na svim nivoima vlasti, kao i planiranje budžeta za njihovo sprovođenje. Okvirom su utvrđena tri pravca održivog razvoja u BiH, a to su dobra uprava i upravljanje javnim sektorom, pametan rast i društvo jednakih mogućnosti, te dvije teme - ljudski kapital za budućnost i princip „Niko ne smije biti isključen“.

Operacionalizacija Okvira se vrši kroz strateške dokumente svakog nivoa vlasti i započet je proces njegove integracije u razvojne i strateške dokumente. Ključni razvojni dokument na nivou Federacije je Strategija razvoja FBiH 2021-2027., koja odražava pravce i akceleratore razvoja definirane u Okviru za realizaciju Ciljeva održivog razvoja, te je ona osnova za izradu strategija razvoja u kantonima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti