Na pomolu ukidanje poreza na dividendu

13.02.2013. 08:39 / Izvor: Nezavisne novine
Na pomolu ukidanje poreza na dividendu

Predsjednik RS Milorad Dodik iskazao je potrebu za ukidanje poreza na dividendu, uvedenog početkom 2011. godine, slažući se s ocjenama da je taj namet doveo do negativnih efekata po privredu.

Predsjednik RS Milorad Dodik iskazao je potrebu za ukidanje poreza na dividendu, uvedenog početkom 2011. godine, slažući se s ocjenama da je taj namet doveo do negativnih efekata po privredu.

Dodik je gostujući u ponedjeljak u emisiji „Presing“ na RTRS izjavio da u okruženju samo RS i Crna Gora imaju porez na isplaćenu dobit, te potvrdio da je to uzrokovalo pojavu preregistracije firmi iz RS u FBiH.

"U jednom trenutku razmišljali smo da taj porez može dati svoj doprinos popravljanju fiskalnog stanja, ali smo svjesni sadašnje situacije. Nije sporno da treba pristupiti ukidanju poreske stope na isplatu dobiti, dok je, pak, visina samog poreza na dobit u okvirima zemalja u regionu i ne čini RS manje konkurentnom", kazao je Dodik.

Privredna komora i Unija udruženja poslodavaca RS su prošle sedmice predsjedniku Vlade RS Aleksandru Džombiću uputili inicijativu za hitnu izmjenu Zakona o porezu na dohodak, kojom bi upravo bilo ukinuto oporezivanje dividende i udjela u dobiti, te vraćen neoporezivi dio dohotka.

U Privrednoj komori RS ističu da je oporezivanje dividende i udjela u dobiti negativno uticalo na poslovni ambijent, učinilo poslovanje u RS dodatno nekonkurentnim, zbog čega se, prema njihovim informacijama, poslovna aktivnost iz RS seli u FBiH i izvan BiH, dok strani investitori zaobilaze RS.

"Poslovna zajednica je i prilikom donošenja ovih izmjena Zakona o porezu na dohodak upozoravala na opasnost od selenja kapitala u druge, povoljnije privredne ambijente, o čemu svjedoči sve češće zatvaranje poslovnica stranih pravnih lica u RS, kao i prenos kapitala i proizvodnje iz RS", kazao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

On je izrazio očekivanje da će Vlada RS što prije odgovoriti na njihovu inicijativu i izaći u susret zahtjevima koji bi rasteretili poslovanje privrede i unaprijedili poslovni ambijent.

Iz Ministarstva finansija RS juče nismo dobili odgovor da li će pristupiti izmjeni Zakona o porezu na dohodak, ali je premijer Džombić nedavno rekao da bi prihvatanje inicijative Privredne komore značajno uticalo na jedan dio Ekonomske politike RS, posebno fiskalnu politiku i prihodovnu stranu u republičkom budžetu.

"Naravno da bi bilo olakšanje kada bismo uveli neoporezivi dio dohotka i da bi to poboljšalo poslovni ambijent, ali ne znam kako bi ukidanje oporezivanja dividende pozitivno uticalo na privredu", rekao je Džombić.

On smatra da svi treba da se usmjere na sprovođenje usvojene Ekonomske politike RS, kako bi sve subvencije, podsticaji i kreditne linije bili na vrijeme dostupni privredi i kako bi se na taj način popravio poslovni ambijent.

U Udruženju ekonomista RS – SWOT ukazuju da su još prije dvije godine upozorili na opasnosti koje će donijeti povećanje poreskih opterećenja, od povećanja nezaposlenosti, izbjegavanja plaćanja poreza, pada potrošnje i prihoda preduzeća, do smanjenja ekonomskog rasta.

"Sve ono što smo naveli sada se i događa. Iako je povećanje poreskih stopa iz ugla Vlade RS imalo za cilj povećanje poreskih prihoda, došlo je do kontraefekta. Zbog pada privrednih aktivnosti i zaposlenosti poreski prihodi su prošle godine smanjeni za osam odsto u odnosu na 2011, dok se ove godine mogu očekivati još manji poreski prihodi, kako zbog još jačeg udara ekonomske krize na privredu, tako i zbog smanjenja plata zaposlenih u javnom sektoru", kazao je Predrag Duduković, ekonomski analitičar SWOT-a.

On rješenje vidi u sveobuhvatnoj reformi poslovnog sistema od fiskalnog rasterećenja privrede do usvajanja drugih mjera za povećanje konkurentnosti i privlačenje stranih investitora kao jedinog realnog odgovora na izazove ekonomske krize.

Ubrzati i pojeftiniti registraciju firmi

Milorad Dodik je rekao da postoje ukupno 22 zakona koja je potrebno izmijeniti kako bi se popravio poslovni ambijent u RS, podsjećajući prije svega na započete aktivnosti na ubrzanju i pojeftinjenju registracije preduzeća.

„Cilj reforme je da se registracija privrednog društva sprovede za jedan dan, a troškovi smanje sa sadašnjih 1.500 KM na 350 KM sa tendencijom da privrednicima stvorimo uslove da početkom iduće godine firmu mogu registrovati i putem interneta, mada nisam siguran da će to biti sprovedeno baš do tada“, rekao je Dodik.

Privrednici i ekonomisti su pozdravili aktivnosti na smanjenju barijera za osnivanje firmi, ukazujući da je analiza Svjetske banke – „Doing Business“, pokazala da se BiH po uslovima za poslovanje nalazi na 126. mjestu u svijeta, daleko iza ostalih zemalja u regionu, posebno Makedonije, koja se nalazi na 23. poziciji

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital