Klinički centar Banjaluka dužan 47 miliona KM

02.03.2013. 10:20 / Izvor: Glas Srpske
Klinički centar Banjaluka dužan 47 miliona KM

Klinički centar Banjaluka duguje dobavljačima više od 40 miliona maraka, dok za četiri mjeseca neuplaćenih doprinosa za 2.672 radnika ima dug od sedam miliona KM.

Klinički centar Banjaluka duguje dobavljačima više od 40 miliona maraka, dok za četiri mjeseca neuplaćenih doprinosa za 2.672 radnika ima dug od sedam miliona KM.

Rekao je to na konferenciji za novinare u Banjaluci generalni direktor ove ustanove Brano Topić.

"To je problem koji nas jako muči, ali koji ne zavisi od nas. Apsurdna je situacija da naši zdravstveni radnici nisu mogli da ovjere knjižice, zbog čega smo morali da se dovijavamo na razne načine", istakao je Topić.

Naglasio je da je potrebno što hitnije riješiti postojeće stanje.

"Bojim se da od dobavljača više nećemo dobijati lijekove i potrošni materijal, zbog čega ćemo biti primorani da radimo samo hitne slučajeve", kazao je Topić.

Rekao je da se KC, kada njihovi radnici nisu mogli da ovjere knjižice, morao snalaziti, tako što su sa Domom zdravlja dogovorili da jedni drugima pružaju usluge bez naplate participacije, dok su lijekove uzimali iz “Moje apoteke”.

Topić ističe da to ne znači da je ova apoteka imala eksluzivitet, te da će rukovodstvo ove ustanove, ako opet dođe do toga da njihovi radnici ne mogu da ovjere knjižice, razgovarati i sa ostalim apotekama. Topić je priznao da su za ovakav rad imali prećutan dogovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

Na pitanje o međuljudskim odnosima u ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi Topić je rekao da je to stvar o kojoj izbjegava da govori, ali da je to problem koji traje godinama.

"Uvijek je bilo sukoba među radnicima, kako među ljekarima, tako i ostalim kadrom", kazao je Topić.

Topić je rekao i da mu je žao što ugovor o preuzimanju higijeničarskih službi od strane privatne firme nije sproveden, te da se od te ideje nije odustalo do kraja.

Topić je rekao da je ova ustanova u posljednje dvije godine zaposlila oko 120 radnika, među kojima je i šest mladih ljekara.

Dodao je da će se sredinom ovog mjeseca početi izgradnja južnog krila KC-a, kojim će biti razdvojeni hospitalizovani i ambulantni pacijenti, te omogućeno brže i efikasnije pružanje medicinske pomoći.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital