Uvoz pojedinih vrsta mesa 15 puta veći od izvoza

Kapital / IZVJEŠTAJI

Uvoz pojedinih vrsta mesa 15 puta veći od izvoza

Domaće stočare ohrabrio je jedino povratak na tursko tržište, što je značajno doprinijelo povećanju ovogodišnjeg plasmana goveđeg i svinjskog mesa.

29.08.2020. 09:35 / Izvor: Glas Srpske

Uvoz goveđeg i svinjskog mesa u BiH za sedam mjeseci ove godine 15 puta je veći od izvoza, a na domaćem meniju prednjači meso iz Holandije i Mađarske.

Potvrđuju to podaci Spoljnotrgovinske komore BiH prema kojima su od januara do kraja juna na domaće tržište stigle govedina i svinjetina teške 122 miliona maraka. Govedina je na domaće trpeze stizala uglavnom iz Holandije, Poljske i Italije, dok je najviše svinjskog mesa u tom periodu uvezeno iz Mađarske i Njemačke. U istom periodu lani na domaće trpeze stiglo je goveđe i svinjsko meso u vrijednosti od 144 miliona maraka.

Domaće stočare ohrabrio je jedino povratak na tursko tržište, što je značajno doprinijelo povećanju ovogodišnjeg plasmana goveđeg i svinjskog mesa, pa je BiH u inostranstvo izvezla te vrste mesa u vrijednosti od 8,6 miliona maraka, od čega se na plasman u Tursku odnosi čak 7,6 miliona KM.

Najviše govedine u ovoj godini izvezeno je u Tursku, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Ujedinjene Arapske Emirate. Osim toga, za sedam mjeseci ove godine BiH je izvezla i svježe, rashlađeno i smrznuto svinjsko meso  u vrijednosti od oko 587.000 maraka i to na tržište Sjeverne Makedonije.

Podaci pokazuju da je u istom periodu lani plasman goveđeg i svinjskog mesa bio težak svega 195.642 marke, a izvoženo je na tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Austrije.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je za "Glas Srpske" da je svako tržište značajno, pa makar bilo i malo.

"Povratak na tursko tržište je bingo odigran za stočare. Međutim, kada uzmemo u obzir enorman uvoz, stanje u stočarstvu je katastrofalno. Počećemo propadati ne bude li plasman ojačan i ne budemo li izlazili na nova tržišta", rekao je Mitrović.

On je dodao da BiH uopšte ne proizvodi dovoljno mesa za svoje protrebe i da mnogo šta nije uređeno kako treba.

"Mora se iznaći način da se pomogne domaćim proizvođačima da povećaju proizvodnju i imaju siguran plasman mesa. Sve drugo dovešće nas do propasti", poručio je Mitrović.

Komentarišući zabranu uvoza svježe govedine koju je početkom sedmice uvela BiH, Mitrović kaže da je potrebno povesti računa i o takvim mjerama, jer bi one mogle dovesti do naglog skoka cijena na domaćem tržištu.

BiH je do daljeg obustavila uvoz svježeg mesa, a u zemlju se mogu uvesti samo zamrznute pošiljke. Kancelarija za veterinarstvo BiH je navela da se rješenje za uvoz govedine neće izdavati zbog visokog rizika, te da će zamrznuto meso podlijegati detaljnoj provjeri kroz veterinarski informacioni sistem, naročito provjeri dokumentacije.

Interventni otkup

Kako bi pomogla domaćim stočarima da koliko-toliko ublaže posljedice pandemije virusa korona, Vlada Srpske je iz sredstava Kompenzacionog fonda obezbijedila tri miliona maraka za interventni otkup tržišnih viškova tovnih bikova i svinja. Predviđen je otkup 6.000 bikova i 10.000 svinja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital