Šteta od krađe šume u RS-u 820.000 KM

18.09.2020. 09:21 / Izvor: Glas Srpske
Šteta od krađe šume u RS-u 820.000 KM

U "Šumama RS" kažu da ih pričinjena šteta, koja je za jedan odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

Virus korona nije spriječio šumokradice da nastave pustošenje šuma Republike Srpske, pa su tako u prvih pola godine u šumskim gazdinstvima počinile štetu tešku 819.779 KM.

Prema podacima preduzeća "Šume RS", od januara do kraja juna bespravno je posječen i otuđen 4.301 kubik šume. Kako ističu, u tom periodu bespravno su posječena, ali ne i otuđena 953 kubika, dok su ukradena 182 kubika gotovih šumskih drvnih sortimenata. 

U "Šumama RS" kažu da ih pričinjena šteta, koja je za jedan odsto veća u odnosu na isti period prošle godine, obavezuje da pojačaju sve aspekte zaštite šuma od bespravnog prisvajanja, koje predstavlja jedan od većih problema preduzeća.

"Podneseno je 937 prijava, od čega je 241 krivična i 696 prekršajnih, što je više u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, i dalje je mali procenat riješenih prijava i naplaćene štete",  kazali su u "Šumama RS" i dodali da je najveća šumska šteta evidentirana u Šumskom gazdinstvu "Jahorina" Pale.

Pune ruke posla u proteklom periodu imali su i inspektori, koji su za osam mjeseci ove godine u 140 slučajeva oduzeli šumske drvne sortimente u vrijednosti od oko 82.000 KM. U Inspektoratu RS ističu da je na postrojenjima za primarnu preradu drveta i u prometu oduzeto oko 1.010 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata.

"Kontrolama je utvrđeno da sortimenti nisu žigosani, obrojčeni ili su nedostajali prateći otpremni iskazi, što ukazuje na to da je riječ o bespravnoj sječi. Oduzimanje sortimenata najčešće je vršeno na području regija Banjaluka i Istočno Sarajevo", kazali su u Inspektoratu.

Dodali su da je nadležnim policijskim upravama i tužilaštvima upućen veći broj informacija o sumnji da bi se u određenim situacijama moglo raditi o krivičnim djelima, te da je potrebno sprovesti dodatne istrage.

"Zbog raznih nepravilnosti utvrđenih u oblastima korišćenja šuma, uzgajanja i zaštite šuma, primarne prerade drveta i drugim, republička šumarska inspekcija je za osam mjeseci ove godine izdala 280 prekršajnih naloga u vrijednosti od 343.700 KM, te je podnijela deset prekršajnih i jednu krivičnu prijavu", istakli su u Inspektoratu.

Šumarska inspekcija će, kako navode u Inspektoratu, i u narednom periodu nastaviti kontrole i preduzimati sve potrebne mjere, uključujući i represivne, s krajnjim ciljem da se šumskim resursima Srpske gazduje ekološki odgovorno, društveno korisno i ekonomski održivo.

Predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije "Šuma RS" Dušan Marković tvrdi da mali dio krađe bude prijavljen.

"Mnogo ljudi sa sela je usljed problema sa virusom korona ostalo bez prihoda, te im je jedini izlaz otići u šumu i posjeći koje stablo koje im je 'na izvolite'", istakao je Marković. Dodao je da se, kad je u pitanju krađa, sva krivica svaljuje na šumare, istakavši da kontrolu treba da pojačaju i drugi organi.

Procjena

U "Šumama RS" ističu da se procjena štete obavlja u skladu sa šumskim odštetnim cjenovnikom.

"Obračunata šteta po vrsti sortimenata i mjestu otuđivanja je veća nego stvarna vrijednost sortimenata po cjenovniku, a u skladu sa koeficijentom za određenu vrstu šumskih drvnih sortimenata iz odštetnog cjenovnika", kazali su u "Šumama RS".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital