EIB odobrio dodatnih pet milijardi eura za savladavanje koronakrize

15.10.2020. 10:41 / Izvor: HINA
EIB odobrio dodatnih pet milijardi eura za savladavanje koronakrize

Europska investicijska banka odobrila je 5,1 milijardu eura novog finansiranja kojim namjerava poduprijeti ulaganja kompanija u koronakrizi i zdravstvene sisteme u zemljama EU najteže pogođenim pandemijom koronavirusa.

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je 5,1 milijardu eura novog finansiranja kojim namjerava poduprijeti ulaganja kompanija u koronakrizi i zdravstvene sisteme u zemljama Evropske unije najteže pogođenima pandemijom koronavirusa.

Iznos uključuje milijardu eura kredita koje podupire novi Evropski garantni fond (EFG), osnovan kako bi pomogao malim i srednjim poduzećima u borbi s posljedicama koronakrize.

"Zima još nije ni počela a mi smo već suočeni s nečim što bismo mogli nazvati drugim valom pandemije COVID-a 19 u cijeloj Europi", naglasio je čelnik EIB-a Werner Hoyer u saopćenju objavljenom u utorak.

"Sistemi zdravstvene zaštite ponovo su pod stresom i moramo strahovati od pogoršanja situacije u idućim mjesecima", dodao je.

"U takvoj situaciji drago mi je što je odbor EIB-a danas odobio prvu operaciju pod egidom novog Evropskog garantnog fonda EIB Grupe, koji bi trebao pomoći malim i srednjim preduzećima da se nose s krizom", dodao je.

Odbor fonda odobrio je i 1,66 milijardi eura garantnih i kapitalnih proizvoda Evropskog investicijskog fonda, stoji u saopćenju.

"Ukupna odobrenja EGF-a od 2,6 milijardi eura imaju za cilj mobilizirati 11,33 milijardi eura ukupnog finansiranja", ističu iz EIB-a.

Evropsko vijeće odobrilo je 23. travnja osnivanje Evropskog garantnog fonda u sklopu šireg paketa mjera za oporavak gospodarstva Evropske unije od krize koju je prouzročila epidemija COVID-a 19.

Vrijednost fonda je 25 milijardi eura, a cilj je omogućiti EIB grupi da poveća podršku uglavnom malim i srednjim evropskim tvrtkama, uključujući i startupove, uz do 200 milijardi eura dodatnog finansiranja.

Do pet posto finansiranja trebalo bi biti usmjereno u javna poduzeća i subjekte aktivne u području zdravstva, te u zdravstvena istraživanja i usluge povezane s trenutnom zdravstvenom krizom.

Svih 27 članica EU-a uplatit će doprinos u fond razmjerno udjelu u EIB-ovom kapitalu. Hrvatska je vlada u drugoj polovici rujna u raspravu u Hrvatski sabor uputila konačan prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma o doprinosu između EIB-a i RH vezano uz taj fond.

Prema udjelu u upisanom kapitalu od 0,43 posto, maksimalna potencijalna obaveza Hrvatske za trajanja fonda iznosi 106,7 milijuna eura.

EIB je u utorak odobrio i 1,3 milijarde eura potpore za projekte čiste energije, energetske efikasnosti i vodoopskrbe u Europi i Africi. Dio novca bit će usmjeren u modernizaciju elektrodistribucijskih mreža u Grčkoj radi potpore energetskoj tranziciji.

Odobren je i 381 milijun eura za poboljšanje održivog sistema transporta u Poljskoj i Ukrajini, te 764 milijuna eura za obrazovanje, zdravstvo, stambenu skrb i urbani razvoj u Švedskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Ukupno je EBRD od početka pandemije odobrio 24,9 milijardi eura javnom i privatnom sektoru u zemljama širom svijeta kako bi se lakše nosili sa zdravstvenim, društvenim i ekonomskim izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital