Zabilježen pad industrijske proizvodnje za 20%, 7.800 radnika ostalo bez posla

29.10.2020. 08:46 / Izvor: TVSA
Zabilježen pad industrijske proizvodnje za 20%, 7.800 radnika ostalo bez posla

Ono što posebno ohrabruje jeste pozitivno razmišljanje mladih poduzetnika da se može uspjeti i u BiH.

Jedna od glavnih izvoznih grana BiH jeste metalska, elektro i prerađivačka industrija. Upravo kriza sa pandemijom, zbog poremećaja na zapodnoevropskom tržitu, utjecala je na pad njene proizvodnje, prihoda i zaposlenosti. No, također ona se pokazala dosta fleksibilnom, tako da su mnoge firme uspjele održati proizvodnju ali i naći nova tržišta.

Trenutno prema podacima Privredne komore FBiH zabilježen je pad industrijske proizvodnje za 20%. U prerađivačkoj industriji otpušteno je kažu 6 000, dok u metalskoj i elektro industriji 1 800 radnika. Direktna je to posljedica pandemije i smanjenja plasmana na inostrana tržišta. No, zahvaljujući pomoći putem korona zakona one su dijelom ublažene.

Ono što zabrinjava jesu najave o ponovnom zatvaranju evropskih država, što bi ostavilo velike posljedice u idućoj godini. Također sad bi trebalo naći riješnje kako pomoć firmama čiji su radnici u izolaciji, kazao je Almin Mališević, direktor sektora industrije i usluga PKFBiH.

U prkos problemima koje je izazavla kriza, ona se ipak pokazala kao i prilika za iskazivanje sposobnosti realnog sektora da se prilagodi novonastaloj situaciji, ističu poslodavci.

Ono što posebno ohrabruje jeste pozitivno razmišljanje mladih poduzetnika da se može uspjeti i u BiH.

Što se tiče finansijske pomoći pomoći Vlade FBiH ona je dobro došla. No, na osnovu loših iskustava sa ranijim dodjelama ona opet neće doći do onih kojima treba, poručuje Muris Obračanin, poslodavac.

Zato umjesto dodjele grant sredstava, realnom sektoru bi se daleko više pomoglo kroz smanjivanja doprinosa na plate uposlenih, naglašava Obraćanin. Tim bi se povećale plate što bi dovelo do povećanja potrošnje a tim i buđetskih prihoda te bi se smanjio odlazak vani, stav je poslodavaca i Komore.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital