Stabilizovana naplata prihoda u RS-u zahvaljujući mjerama Vlade

19.11.2020. 09:31 / Izvor: SRNA
Stabilizovana naplata prihoda u RS-u zahvaljujući mjerama Vlade

Maričić kaže da je Poreska uprava u vrijeme krize sprovodila niz odluka i zaključaka Vlade RS-a.

Zahvaljujući dobrim mjerama Vlade Republike Srpske stabilizovana je naplata javnih prihoda u RS-u u ovoj godini, koju je obilježila kriza izazvana pandemijom virusa korona, rekao je direktor Poreske uprave RS-a Goran Maričić.

Maričić je naveo da je Poreska uprava Republike Srpske za 10 mjeseci ove godine prikupila 2,041 milijardu KM, što je za 1,8 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine.

"Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 381 milion KM ili 22,30 miliona KM manje, dok su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 314,9 miliona KM, što je 13 odsto manje. Međutim, naplata prihoda po osnovu doprinosa u ovom periodu nastavila je rast, te je naplaćeno 1,342 milijarde KM ili tri odsto više u odnosu na deset mjeseci prošle godine", rekao je Maričić za "Euro-Blic".

Prema njegovim riječima, ovo je pokazatelj da su mjere Vlade RS-a na ublažavanju posljedica virusa korona po privredu imale značajne efekte, jer je očigledno da nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti većeg otpuštanja radnika.

On je naveo da, osim mjera Vlade RS-a, značajne zasluge za stabilizaciju javnih prihoda pripadaju i Poreskoj upravi zbog pravovremenog preduzimanja mjera kako bi naplata bila što efikasnija.

Maričić kaže da je Poreska uprava u vrijeme krize sprovodila niz odluka i zaključaka Vlade RS-a i Republičkog štaba za vanredne situacije od kojih je najznačajnija Uredba sa zakonskom snagom o poreskim mjerama.

On je naglasio da je Poreska uprava u tom smislu obradila i odobrila 29.015 zahtjeva na iznos veći od 51 milion KM, a tim zahtjevima je obuhvaćeno više od 92.000 zaposlenih. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital