Cilj izmjena u garantnom fondu bolja iskorištenost kreditnog potencijala u RS

04.12.2020. 11:07 / Izvor: SRNA
Cilj izmjena u garantnom fondu bolja iskorištenost kreditnog potencijala u RS

Ministarstvo finansija Republike Srpske je Odlukom o izmjenama pravnog okvira Garantnog programa Republike Srpske izmijenila pojedine stavke u Garantnom programu s ciljem bolje iskorištenosti kreditnog potencijala.

Ministarstvo finansija Republike Srpske je Odlukom o izmjenama pravnog okvira Garantnog programa Republike Srpske, koja je utvrđena na sjednici Vlade Republike Srpske, izmijenila pojedine stavke u Garantnom programu s ciljem bolje iskorištenosti kreditnog potencijala i većeg obuhvata ciljne grupe klijenata.

Izmjene Odluke se odnose na povećanje roka otplate sa četiri na sedam godina, a maksimalan iznos za mikropreduzeća ovim bi izmjenama bio povećan sa 30.000 na 50.000, za mala preduzeća na 200.000 KM, a za srednja preduzeća 400.000 KM, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Posredstvom Garantnog fonda, Republika Srpska će i dalje garantovati tim preduzećima za 70 odsto svakog pojedinačnog kredita, ne samo za obrtni kapital, već i za tehnološko unapređenje, kako bi bio olakšan nastavak poslovanja u uslovima pandemije.

Donošenju Odluke prethodila je sveobuhvatna analiza dosadašnje realizacije i postignutih efekata, koju je Ministarstvo finansija izvršilo uz konsultacije sa bankama, mikrokreditnim organizacijama uključenim u program i privrednim subjektima, korisnicima kredita.

Garantni program, kao dio ukupnih mjera Vlade Republike Srpske i Ministarstva finansija, doprinosi oporavku privrede od ekonomskih posljedica pandemije.

"Najosjetljivija su mikro, mala i srednja preduzeća koja imaju problema sa kolateralom i teško dolaze do banaka, te su zbog toga u dijalogu sa bankama i mikrokreditnim organizacijama uključenim u program, kao i sa privrednim subjektima potencijalnim korisnicima kredita, identifikovana pitanja koja su se u praksi pokazala kao ograničenje za bolju iskorišćenost Garantnog programa", navodi se u saopštenju.

Jedna od izmjena je brisanje uslova pozitivnog poslovanja privrednih subjekata sa 31. decembrom 2019. godine, a i istovremeno, zadržan je uslov uredne otplate kreditnih obaveza na datum 16. marta 2020. godine (tražilac kredita, i dalje, ne može biti subjekt čiji je kredit na pomenuti datum bio u statusu neizmirenja obaveza).

Predloženim izmjenama je dozvoljeno refinansiranje postojećih kredita, samo pod uslovima: da se obaveze po tim kreditima uredno izmiruju, da se novim kreditom iz Garantnog programa dobijaju povoljniji uslovi za klijenta, te da je potreba refinansiranja uzrokovana uticajem pandemije.

Ugovorom o garantovanju zaključenim između Garantnog fonda Republike Srpske i banaka, odnosno mikrokreditnih organizacija biće utvrđena dodatna ograničenja u vezi sa kreditima koji se odobravaju za namjenu refinansiranja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital