Korona istopila izvoz željeza i čelika

07.12.2020. 09:25 / Izvor: Nezavisne novine
Korona istopila izvoz željeza i čelika

Industrija željeza i čelika i proizvodnja ovih materijala u toku ove godine je zbog pandemije virusa korona i smanjene potražnje na svjetskom tržištu pretpjela udarac u BiH.

Industrija željeza i čelika i proizvodnja ovih materijala u toku ove godine je zbog pandemije virusa korona i smanjene potražnje na svjetskom tržištu pretpjela udarac u BiH.

Adela Vukotić Terek, sekretarka Asocijacije metalske i elektro industrije Spoljnotrgovinske komore BiH, istakla je za "Nezavisne" da je u prvih devet mjeseci ove godine izvoz željeza i čelika i proizvoda od željeza i čelika pao za 19 odsto, dok je uvoz pao za 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"U kategoriji željeza i čelika i proizvoda od željeza i čelika u prvih devet mjeseci uvezeno  je ukupno ovih proizvoda u iznosu od 755.711.139 KM, dok je izvoz u istom periodu iznosio 844.011.063 KM. Kategorija željeza i čelika bilježi veći pad kako u izvozu, tako i uvozu u odnosu na proizvode od željeza i čelika, odnosno razmjena sirovina i repromaterijala većeg stepena dorade je sporije padala u odnosu na primarne sirovine", navela je Vukotić Terekova.

Ističe da je u prvih devet mjeseci ove godine obim spoljnotrgovinske razmjene u kategoriji željeza i čelika smanjen i to na skoro svim vodećim izvoznim tržištima, u Srbiji 27 odsto, Crnoj Gori 37, Turskoj 29 i Hrvatskoj 22 odsto, dok je rast izvoza na tržište Rumunije devet odsto.

"U prošloj godini izvoz željeza i čelika i proizvoda od željeza i čelika je iznosio 1,36 milijarde, a uvoz 1,12 milijarde KM. Pandemija je negativno uticala na obim razmjene, posebno u periodu lockdowna u martu i aprilu. Ova grana industrije se suočava i s drugim problemima, što se prije svega odnosi na kvote i carine koje su  nametnuli EU i SAD na određene proizvode. Iako je izvoz ostao stabilan, pritisak od strane određenih zemalja na bh. tržište je veliki u vidu nižih cijena i kvaliteta koji zbog neusvojenih direktiva i tehničkih propisa, te nedostatka prateće infrastrukture kvaliteta pravi velike distorzije na našem tržištu", objasnila je Vukotić Terekova.

Mladen Jelača, direktor "ArcelorMittala" u Prijedoru, rekao je za "Nezavisne" da je zbog smanjene potražnje čelika i željezne rude na svjetskom tržištu, proizvodnja u ovoj kompaniji u toku ove godine manja za 10 odsto.

"Mislimo da ćemo završiti ovu godinu sa proizvedenih 1.400.000 tona željezne rude, što je za 10 odsto manje od planiranih 1.550.000 tona, kakava je bio plan preduzeća. Smanjenje proizvodnje je u toku ove godine bilo u drugom kvartalu, kada je uticaj virusa korona bio najizraženiji za tržište čelika", naveo je Jelača.

Dodao je da je stanje trenutno stabilnije i povoljnije, tako da sada nema odstupanja od planirane proizvodnje od mjesečnih planova.

"Uzrok smanjene proizvodnje je smanjeni zahtjev Željezare u Zenici, a zbog toga što ona na tržištu nije mogla da proda sve to što je  proizvodeno. Zbog toga smo i mi smanjivali proizvodnju željezne rude u rudniku i snabdijevanje Željezare u Zenici", pojasnio je Jelača.

Istakao je da ova firma u Prijedoru broji 750 radnika, te da ove godine uprkos smanjenoj proizvodnji nije bilo otpuštanja.

Iz "ArcelorMittala" u Zenici, koji je najveći bh. izvoznik, rekli su kratko za "Nezavisne" da je menadžment kompanije trenutno u procesu internih analiza svih segmenata poslovanja, te shodno tome, kao i korporativnim pravilima koja su obavezni slijediti, nisu u mogućnosti još dijeliti poslovne rezultate ili planove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital