Oružju ni korona ne može ništa, isporuka povećana

08.12.2020. 10:00 / Izvor: Deutsche Welle
Oružju ni korona ne može ništa, isporuka povećana

Širom svijeta su povećani troškovi za oružje i naoružanje.Ukupan promet je iznosio 361 milijardu američkih dolara u 2019. godini.

Širom svijeta su povećani troškovi za oružje i naoružanje. Prema navodima Instituta za mirovna istraživanja Sipri ukupan promet je iznosio 361 milijardu američkih dolara u 2019. godini – najveći dio se odnosi na SAD.

U protekloj godini promet koji su ostvarili koncerni koji se bave proizvodnjom i isporukom oružja je ponovo povećan. Prema izvještaju švedskog Instituta za mirovna istraživanja Sipri iz Stokholma, 25 najvećih svjetskih koncerna za proizvodnju oružja je ostvarilo promet u visini od 361 milijarde američkih dolara na osnovu prodaje oružja i pružanja vojnih usluga. To je 8,5 posto više nego u 2018. i 15 posto više nego u 2015. godini.

Na vrhu liste su najveći američki proizvođači oružja. Dvanaest američkih tvrtki, koje su obuhvaćene rang listom, su ostvarile 61 posto prodaje širom svijeta. Samo pet najvećih proizvođača oružja Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon i General Dynamics su ostvarili promet od 166 milijardi američkih dolara.Na drugom mjestu najvećih trgovaca oružjem je Kina sa 16 posto. Četiri kineske tvrtke, koje su obuhvaćene listom Siprija, su povećale svoj promet u toku godine za 4,8 posto.

Na trećem mjestu je Rusija sa udjelom od 3,9 posto. Za ruske proizvođače oružja je izvoz, zbog sankcija koje su nametnute Moskvi zbog konflikta u Ukrajini i aneksije Krima, ograničen.

foto: AP/ Andreea Alexandru 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital