Veći broj prijavljenih u odnosu na odjavljenje radnje u Bijeljini

08.12.2020. 15:05 / Izvor: SRNA
Veći broj prijavljenih u odnosu na odjavljenje radnje u Bijeljini

Za više od 1.800 bijeljinskih preduzetnika godina na izmaku bila je izuzetno teška za opstanak u uslovima pandemije virusa korona, ali je preduzetništvo opstalo i zadržalo pozitivan trend.

Za više od 1.800 bijeljinskih preduzetnika godina na izmaku bila je izuzetno teška za opstanak u uslovima pandemije virusa korona, ali je preduzetništvo opstalo i zadržalo pozitivan trend sa većim brojem prijavljenih od odjavljenih radnji, rekao je Srni izvršni direktor Zanatsko-preduzetničkog udruženja "Preduzetnik" Milorad Stević.

Prema podacima gradskog Odjeljenja za privredu od 1. novembra, u Bijeljini su tokom godine prijavljene 232 zanatsko-preduzetničke radnje, a 153 su stalno odjavljene.

Stević kaže da je među novim radnjama najviše frizera i kozmetičara, ali i 40 agencija za intelektualne usluge, uglavnom kompjuterskog programiranja.

"Tradicionalno, najviše preduzetničkih radnji u Bijeljini je u oblasti trgovine, a ove godine prvi put imamo situaciju da je izjednačen broj radnji u trgovini i u zanatstvu, po 58", ističe Stević.

U ovoj godini za zaborav, ocjenjuje Stević, u kritičnom periodu potpunog zatvaranja zbog virusa korona u Bijeljini je privremeno odjavljeno 130 zanatsko-preduzetničkih radnji.

"Pandemija je dovela do pada kupovne moći stanovništva, izostao je dolazak ljudi iz dijaspore tokom ljeta i to je značajno uticalo na pad prometa preduzetnika, u nekim djelatnostima i do 60 odsto", navodi Stević.

Od mjera podrške preduzetništvu u ovoj godini on je pohvalio akciju Gradske uprave  i bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, koji su obezbijedili 40.000 KM za samozapošljavanje po javnom pozivu koji je u toku.

"Preduzetništvo je kroz samozapošljavanje najsigurniji, najefikasniji i najjeftiniji put za rješavanje problema nezaposlenosti i odlaska stanovništva", rekao je Stević. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital