Pandemija prepolovila strane investicije, zapadni Balkan sa manjim padom

02.01.2021. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Pandemija prepolovila strane investicije, zapadni Balkan sa manjim padom

Priliv stranih direktnih investicija (FDI) u 23 ekonomije Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope opao je za 58 posto.

Priliv stranih direktnih investicija (FDI) u 23 ekonomije Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope opao je za 58 posto u prvoj polovini 2020. u odnosu na isti period prošle godine, piše novaekonomija.rs.

Ali zapadni Balkan imao je znatno manji pad od 40 posto, pokazuje nova analiza Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

Globalno, pad direktnih stranih investicija iznosi 49 posto, prema Konferenciji Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Pad SDI nije pogodio podjednako zemlje CESEE, s padom na zapadnom Balkanu od 8 posto, u EU i CIE 35 posto, te u Zajednici nezavisnih država plus Ukrajini i Turskoj oko 40 posto, izvijestio je Euraktiv.

Također se navodi da je u zemljama CEE članicama EU pad stranih investicija započeo 2019. godine, nakon što se završio trogodišnji period rasta.

Širom regije CESEE, kapital za greenfield ulaganja opao je za 23 posto, dok je globalni pad u prvoj polovini 2020. godine iznosio 34 posto.

Prema analizi austrijskog Nezavisnog instituta, najosjetljiviji sektor na recesiju, kako u smislu priliva stranih direktnih investicija, tako i u pogledu "grreenfielda", bila je prerađivačka industrija.

Na globalne lance vrijednosti negativno su utjecali šokovi ponude i potražnje, kao i poremećaji u proizvodnji, trgovini i lancima opskrbe.

Sve bi to, dodao je, u budućnosti moglo potaknuti skraćivanje lanca vrijednosti, preseljenje i prekograničnu podjelu proizvodnje, što bi moglo ugroziti direktna strana ulaganja.

Tehnološke promjene takođe mogu dovesti do neke preraspodjele proizvodnih i uslužnih lokacija u srednjoročnom i dugoročnom periodu.

Međutim, navodi se u analizi, evropski lanci vrijednosti mogli bi se uskoro oporaviti od početnih šokova, a međunarodni ulagači nisu pod pritiskom da se odluče za skupa preseljenja.

Većina zemalja CESEE mogla bi imati koristi od preseljenja evropskih kompanija u bliže lokacije, kažu analitičari austrijskog instituta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital