Deloitte izvještaj: Fudbalski klubovi će zbog pandemije izgubiti 2 milijarde eura

26.01.2021. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Deloitte izvještaj: Fudbalski klubovi će zbog pandemije izgubiti 2 milijarde eura
OTVORI GALERIJU

U 24. izdanju Deloitteova izvještaja Finansijska nogometna liga izdvojeni su finansijski rezultati svjetskih nogometnih klubova.

Prema 24. izdanju izvještaja Deloitteova segmenta sportskih djelatnosti, pod nazivom Finansijska nogometna liga, do kraja sezone 2020./2021. dvadeset će nogometnih klubova s najvećim prihodima propustiti ostvarenje prihoda u iznosu većem od 2 milijarde eura. U kontekstu globalnih privrednih i društvenih poremećaja uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 u sezoni 2019./2020., u izvještaju su izdvojeni svjetski nogometni klubovi s najvećim prihodima.

U normalnim se okolnostima kraj finansijske godine klubova uglavnom podudara s krajem njihove domaće sezone (maj ili juni za većinu evropskih liga). Prekid nogometne sezone 2019./2020. i različiti pristupi različitih liga, televizijskih kuća i komercijalnih partnera rezultirali su raspodjelom prihoda klubova za sezonu 2019./2020. na dvije finansijske godine koje završavaju u 2020. i 2021. Većina je Deloitteove analize u ovogodišnjem izvještaju usredotočena na finansijsku godinu koja završava 2020. 

Slijedom toga, smanjenje prihoda obuhvata element odgode i element trajnog gubitka (konkretno, prihoda od ulaznica, ali i rabata televizijskim kućama). Za većinu je klubova odgoda zbog prekida sezone 2019./2020. značila da je otprilike jedna četvrtina prihoda u finansijskoj godini koja završava 2020. pomaknuta u finansijsku godinu koja završava 2021., zbog čega će 2021. godina obuhvatati prihode još jednog tromjesečja. 

Dan Jones, partner u Deloitteovu sektoru sportskih djelatnosti izjavio je: "Lige diljem svijeta imale su različite pristupe sezoni s obzirom na pandemiju, od odgode do prekida, a konačni su rezultati utvrđeni s pomoću različitih metodologija, dok su neki rezultati u potpunosti poništeni."

"Nema sumnje da je ovo jedno od najizazovnijih perioda s kojima se nogometna industrija ikada morala suočiti. Odsustvo gledaoca na tribinama, odgađanje i otkazivanje utakmica, smanjeni prihodi od TV prava i potreba za ispunjenjem očekivanja komercijalnih partnera znatno su uticali na pripremu izvještaja Finansijska nogometna liga za 2021. Zbog toga je usporedba relativne uspješnosti klubova ove godine izazovnija nego inače."

Pojedinosti o izvještaju Finansijska nogometna liga za 2021. 

Dvadeset svjetskih nogometnih klubova s najvećim prihodima zajedno je ostvarilo prihode od 8,2 milijarde eura, što je 12 % manje u odnosu na prethodnu sezonu (9,3 milijarde eura). Razlozi smanjenja u iznosu od 1,1 milijarde eura su sljedeći:

  • pad od 937 miliona eura (23 %) u prihodima od TV prava, prvenstveno zbog odgode prihoda od prenosa u finansijsku godinu koja završava 2021. i rabata televizijskim kućama povezanih s prekinutom sezonom 2019./2020.
  • pad prihoda od ulaznica u iznosu od 257 miliona eura (17 %) zbog odgode utakmica, potom njihova otkazivanja ili igranja iza zatvorenih vrata, zbog čega su prihodi nepovratno izgubljeni 
  • otpis prihoda u iznosu od 105 miliona eura (3 %), zbog početka nekoliko velikih komercijalnih ugovora klubova Finansijske lige u 2019./2020.

Jones dodaje: "Iako nijedan nogometni klub nije bio imun na izazove pandemije bolesti COVID-19 te su drugi klubovi pretrpjeli veće posljedice u relativnom smislu, klubovi Finansijske lige snosili su najveće finansijske posljedice u apsolutnom smislu." 

U ovogodišnjem izdanju, 20 najuspješnijih klubova u prosjeku je ostvarilo prihode od 409 miliona eura po klubu, što je pad od 55 miliona eura u usporedbi sa sezonom 2018./2019. (464 miliona eura po klubu).

"Siguran povratak gledalaca na stadione u većim brojkama jedan je od najvažnijih prioriteta svjetskog nogometa. Prihodi od prodaje ulaznica i događanja na samim stadionima osnova su poslovnog modela kluba i omogućuju provedbu drugih aktivnosti za ostvarenje prihoda. Izvještaj za sljedeću godinu sadržavat će sveobuhvatne posljedice odsustva gledalaca. Konačni finansijski učinak pandemije na nogomet uvelike će ovisiti o vremenu i razmjeru povratka gledalaca."

Klub po klub

Uprkos znatno različitim uslovima među ligama u sezoni 2019./2020., tabela Finansijske lige uglavnom je nepromijenjen u odnosu na protekle godine. Među deset najuspješnijih klubova su isti klubovi kao i prošle godine, dok je 18 od 20 najuspješnijih klubova bilo i u  prošlogodišnjem izdanju Finansijske lige.

FC Barcelona (na 1. mjestu – 715,1 miliona eura) i Real Madrid (na 2. mjestu – 714,9 miliona eura) na vrhu su i ovogodišnje Finansijske lige, a razlika među njihovim prihodima od samo 0,2 miliona eura najmanja je zabilježena razlika u istoriji Finansijske lige.

Barcelona je zabilježila drugi najveći pad prihoda u apsolutnom smislu među svim klubovima Finansijske lige, u odnosu na svoju rekordnu godinu 2018./2019. kada je postala prvi klub koji je probio granicu od 800 miliona eura u prihodima (840,8 miliona eura). 

Real Madrid zabilježio je manji pad u prihodima. Klub je ostvario povećanje komercijalnih prihoda od 28,1 milion eura (8 %) zbog proširenja ključnih partnerstva i preuzimanja interne kontrole nad većim brojem aktivnosti za ostvarenje prihoda. 

Bayern Munich (634,1 miliona eura) popeo se na treće mjesto u ovogodišnjoj Finansijskoj ligi. Prvi se put nakon sezone 2013./2014. našao među trima najuspješnijim klubovima. Zabilježio je najmanji pad prihoda (4 %) među deset najuspješnijih klubova Finansijske lige, iskoristivši mogućnost iskazivanja cjelokupnih prihoda od TV prava u finansijskoj godini koja završava 2020. zbog ranog završetka sezone Bundeslige. 

S prihodom od 580,4 miliona eura (509 miliona britanskih funti), Manchester United završio je na četvrtom mjestu nakon pada prihoda od 131,1 milion eura (118,1 milion britanskih funti, 19 %), što je najveći godišnji pad u ovogodišnjoj Finansijskoj ligi. To je u najvećoj mjeri rezultat činjenice da se Red Devils nisu natjecali u UEFA-inoj Ligi prvaka 2019./2020. te nepostojanja prihoda od ulaznica, kao i rabata i odgoda televizijskim kućama. 

S druge strane, Liverpool je ušao među prvih pet klubova prvi put nakon 2001./2002. s prihodima od 558,6 miliona eura (489,9 miliona britanskih funti). Uspjeh kluba na terenu u proteklih nekoliko godina i dalje pridonosi njegovu finansijskom uspjehu. Koristi od Liverpoolova osvajanja Premijer lige raspoređene su na finansijske godine koje završavaju 2020. i 2021. 

Manchester City (na 6. mjestu – 549,2 miliona eura / 481,6 milionna britanskih funti), Paris Saint-Germain (na 7. mjestu – 540,6 miliona eura), Chelsea (na 8. mjestu – 469,7 miliona eura / 411,9 miliona britanskih funti), Tottenham Hotspur (na 9. mjestu – 445,7 miliona eura / 390,9 miliona britanskih funti) i Juventus (na 10. mjestu – 397,9 miliona eura) zauzimaju preostala mjesta među deset najuspješnijih. 

Osamnaest od 20 klubova bilo je dijelom prošlogodišnje lige. Međutim, FC Zenit (na 15. mjestu – 236,5 miliona eura) i Eintracht Frankfurt (na 20. mjestu – 174 miliona eura) zamijenili su klubove AS Romu i West Ham United. Zenitovi prihodi porasli su zbog sudjelovanja u Ligi prvaka 2019./2020. i činjenice da njihova sezona završava s krajem kalendarske godine (31. decembra 2019.), zbog čega pandemija nije u velikoj mjeri uticala na njihove prihode, dok je završetak sezone Bundeslige unutar finansijske godine pomogao klubu Eintracht Frankfurt da prvi put postane jedan od 20 najuspješnijih klubova Finansijske lige.

Samo su dva kluba od 20 najuspješnijih klubova Finansijske lige, FC Zenit i Everton (na 17. mjestu – 212 miliona eura / 185,9 miliona britanskih funti), zabilježila povećanje prihoda u usporedbi s prošlom godinom. Rast Evertonovih graničnih prihoda rezultat je činjenice da su se komercijalni prihodi kluba više nego udvostručili na iznos od 86,7 miliona eura (76 milionna funti). Riječ je o najvećem rastu (104 %) komercijalnih prihoda među svim klubovima Finansijske lige.

Tim Bridge, direktor u Deloitteovu sektoru sportskih djelatnosti, komentirao je: „Pandemija bolesti COVID-19 potaknula je klubove na promišljanje i prilagodbu širih strateških ciljeva i poslovnih modela radi snažnog oporavka od trenutačne situacije.“

"Konkretno, ubrzala se usredotočenost na unutarnje i vanjske digitalne kapacitete s obzirom na to da je digitalna interakcija postala dominantan način na koji klubovi mogu komunicirati sa svojim zaposlenicima i navijačima. Najagilniji i najinovativniji klubovi bit će najspremniji na ostvarenje veće vrijednosti za svoje ključne dionike te nagrađeni najbržim i najsnažnijim oporavkom."

 Budući izgledi

Deloitteov sektor sportskih djelatnosti procijenio je kako će klubovi Finansijske lige ove godine propustiti ostvariti preko 2 milijarde eura prihoda do kraja sezone 2020./2021. Navedena brojka obuhvaća i iznose neostvarene u sezoni 2019./2020. uslijed pandemije bolesti COVID-19, prvenstveno zbog sljedećih faktora:

  • prihodi od ulaznica klubova Finansijske lige bit će nepostojeći od marta 2020. naovamo, a čini se i da se navijači neće moći vratiti na stadione u velikom broju do kraja sezone 2020./2021. 
  • rabati televizijskim kućama za „velikih pet“ liga i UEFA-u prema trenutačnim podacima iznose skoro 1,2 milijarde eura, a veliki dio tog iznosa snose klubovi Finansijske lige
  • izgubljena je mogućnost nastavka prethodnog rasta u predmetnom periodu.

Jones je zaključio: "I dalje snažno vjerujemo u osnovnu vrijednost vrhunskog nogometa za gledaoce televizijske kuće i druge komercijalne partnere. Uvjereni smo u otpornost industrije i očekujemo da će se snažno oporaviti u budućnosti."

Prošlogodišnji su događaji doveli u pitanje mogućnost klubova da samostalno ostvare rast prihoda. Njihove će se kratkoročne ambicije vjerojatno moći ostvariti samo kao srednjoročni ciljevi kada se navijači vrate na stadione te učinak pandemije na globalnu privredu i put ka oporavku postanu jasniji.

"Potpuni finansijski efekat pandemije bolesti COVID-19 možda će se realizirati tek nakon nekoliko godina te će stalna nesigurnost primorati postojeće i potencijalne partnerske televizijske kuće i komercijalne partnere na razmišljanje o ulaganju u sport. Pozitivan je učinak globalne pandemije za klubove Finansijske nogometne lige to što je ona naglasila važnost sporta za zajednice i šire društvo i povećala njegove glavne prednosti i vrijednost za televizijske kuće i sponzore."

Sve rezultate zabilježene u Deloitteovoj Football Money Leaguemožete proučiti ovdje

Deloitteova Finansijska nogometna liga – prihodi u sezoni 2019./2020.

 

Mjesto (prošlogodišnje)

Klub

Prihodi u 2019./2020. (u mil. EUR) (prihodi u 2018./2019.)

Prihodi u 2019./2020. (u mil. GBP) (prihodi u 2018./2019.) 

Prihodi u 2019./2020. (u mil. USD) (prihodi u 2018./2019.) 

1 (1)

FC Barcelona

715.1 (840.8)

627.1 (741.1)

790.5 (959.3)

2 (2)

Real Madrid

714.9 (757.3)

627 (667.5)

790.3 (864)

3 (4)

Bayern Munich

634.1 (660.1)

556.1 (581.8)

701 (753.1)

4 (3)

Manchester United

580.4 (711.5)

509 (627.1)

641.6 (811.7)

5 (7)

Liverpool

558.6 (604.7)

489.9 (533)

617.5 (689.9)

6 (6)

Manchester City

549.2 (610.6)

481.6 (538.2)

607 (696.6)

7 (5)

Paris Saint-Germain

540.6 (635.9)

474.1 (560.5)

597.6 (725.5)

8 (9)

Chelsea

469.7 (513.1)

411.9 (452.2)

519.2 (585.3)

9 (8)

Tottenham Hotspur

445.7 (521.1)

390.9 (459.3)

492.7 (594.5)

10 (10)

Juventus

397.9 (459.7)

349 (405.2)

439.9 (524.5)

11 (11)

Arsenal

388 (445.2)

340.3 (392.4)

428.9 (507.9)

12 (12)

Borussia Dortmund

365.7 (371.7)

320.7 (327.6)

404.3 (424.1)

13 (13)

Atlético de Madrid

331.8 (367.6)

291 (324)

366.8 (419.4)

14 (14)

Internazionale

291.5 (364.6)

255.6 (321.3)

322.2 (416)

15 (28)

FC Zenit 

236.5 (180.4)

207.4 (159)

261.4 (205.8)

16 (15)

Schalke 04

222.8 (324.8)

195.4 (286.3)

246.3 (370.6)

17 (19)

Everton

212 (210.5)

185.9 (185.5)

234.3 (240.1)

18 (17)

Olympique Lyonnais

180.7 (220.9)

158.5 (194.7)

199.8 (252)

19 (20)

Napoli

176.3 (207.4)

154.6 (182.8)

194.9 (236.6)

20 (27)

Eintracht Frankfurt

174 (182.2)

152.6 (160.6)

192.4 (207.9)

Radi usporedbe na međunarodnom nivou, svi iznosi koji se odnose na finansijsku godinu koja završava 2020. preračunati su prema srednjem kursu na kraju godišnjeg perioda zaključno s 30. junom 2020. godine (1 GBP = 1,14 EUR) ili 31. decembra 2019. za ruski rubalj (1 EUR = 73,94 RUB) ako nije drukčije naznačeno.

Usporedni podaci preuzeti su iz prethodnih izdanja ove publikacije, godišnjih finansijskih izvještaja ili drugih neposrednih izvora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital