Višković: Vladine mjere dale rezultate

29.01.2021. 12:00 / Izvor: SRNA
Višković: Vladine mjere dale rezultate

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Republika Srpska u 2020. godinu ušla sa suficitom od oko 90 miliona KM, što je bila dobra osnova za kretanje naprijed.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Republika Srpska u 2020. godinu ušla sa suficitom od oko 90 miliona KM, što je bila dobra osnova za kretanje naprijed uprkos svim izazovima.

"Pad BDP-a u Srbiji je 1,8 odsto, dok je u Republici Srpskoj tri odsto. Istovremeno, Crna Gora bilježi pad od 14,7 odsto, Hrvatska od gotovo deset, Makedonija šest...", dodao je Višković.

On je podsjetio da je cilj Vlade, koji je naveden i u ekspozeu, bio da u 2020. godini Republika Srpska dostigne prosječnu platu od 1.000 KM, što je i ostvareno uprkos svim izazovima, a da mnogi nisu vjerovali u to.

Višković je dodao i da je Vlada na prošloj sjednici usvojila informaciju o povećanju penzija u Republici Srpskoj za tri odsto, pojasnivši da je kroz redovno usklađivanje povećanje iznosilo 2,16 odsto, ali da je Vlada, cijeneći polažaj penzionera i njihov doprinos razvoju društva i Republike Srpske, dodala tom procentu još 0,84 procentna poena, kako bi povećanje bilo tri odsto.

On je dodao da to povećanje predstavlja 42 miliona KM više izdvajanja u budžetu za penzije, što je obezbijeđeno za ovu godinu.

"Sve što smo preduzimali kao Vlada, kroz naše uredbe, plaćajući poreze, doprinose, najnižu platu i drugo, dovelo nas je u poziciju da Poreske uprava u 2020. godini ima najbolju i najveću naplativost poreza i doprinosa od nastanka RS", naglasio je Višković.

Premijer je podsjetio da je Vlada zdravstvenom i realnom sektoru, kroz razne vidove pomoći, u 2020. godini dala 328 miliona KM.

"Ove godine smo kroz Kompenzacioni fond predvidjeli izdvajanja od 90 miliona KM, te 10 do 15 miliona KM pomoći kroz resorna ministarstva, dok je okvir za pomoć privredi kroz Garantni fond 250 miliona KM", naveo je Višković.

Višković je naveo da građani mogu da budu spokojni kada je riječ o njihovim primanjima u ovoj godini, te ponovio da bi smanjenje plata, penzija, socijalnih davanja, podsticaja i slično, bilo loše za javnu potrošnju, koja treba da bude zamajac što bržeg oporavka.

On je za Televizuju K3 naveo i da su zahvaljujući riješenom pitanju u vezi sa raspodjelom prihoda od "Elektroprenosa BiH", zajedničke kompanije koja je bila blokirana više od dvije godine, značajnije povećana sredstava za Republiku Srpsku.

Višković je naglasio i da su Fond PIO i Fond zdravstvenog osiguranja u prošloj godini prikupili najviše sredstava od njihovog postojanja, kao i da su zdravstvene ustanove u RS, iako imaju ogromna dugovanja iz predhodnog perioda, uredno plaćale poreze i doprinose u prošloj godini.

"Sačuvali smo radna mjesta, ekonomiju, Republiku Srpsku, zdravstveni sistem i zdravlje naših ljudi i nismo imali ni italijanski ni bilo koji drugi scenario, tako da mogu reći da se dobro nosimo u borbi protiv pandemije virusa korona i njenih posljedica", zaključio je Višković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital