Za četiri godine uloženo dva miliona KM u poljoprivredu Trebinja

13.04.2021. 10:32 / Izvor: Fena
Za četiri godine uloženo dva miliona KM u poljoprivredu Trebinja

Proizvodnja bi trebala snažno porasti, za osam posto u odnosu na prošlu godinu.

U protekle četiri godine, koliko postoji Agrarni fond grada Trebinja, u poljoprivrednu proizvodnju je iz gradskog budžeta uloženo više od dva miliona KM, što je najviše u istoriji grada, izjavio je Srni direktor ovog fonda Veselin Dutina.

Dutina je naglasio da je od 2017. godine Agrarni fond pokrenuo više od 30 programa direktne podrške poljoprivrednim proizvođačima koji se finansiraju iz budžeta grada.

"U protekle četiri godine iz budžeta grada Trebinja za razvoj poljoprivrede, odnosno podršku porodicama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, utrošeno je 851.000 KM, što je ubjedljivo najveće izdvajanje iz lokalnog budžeta za poljoprivrednu proizvodnju u Trebinju u proteklih 50 godina", rekao je Dutina.

On je podsjetio i da je Agrarni fond realizovao niz kapitalnih ulaganja, a samo u nabavku mehanizacije uloženo je više od 200.000 KM.

Dutina je dodao da je oko milion i po KM uloženo u nove projekte, te na taj način podignuta svijest stanovništva o značaju bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom.

"Agrarni fond je direktno pomogao više od 1.000 korisnika koji su osjetili dobrobit od fonda, a indirektno više od 5.000 ljudi", istakao je Dutina.

Direktor trebinjskog Agrarnog Fonda naglasio je značajnu podršku resornog ministarstva koje je kroz podsticaje poljoprivrednim proizvođačima iz Trebinja samo u prošloj godini uložilo više od 600.000 KM.

Dutina je istakao i da su posebno ponosni na "Hercegovačku kuću", gdje domaći poljoprivredni proizvođači plasiraju svoje proizvode, u čemu je Trebinje pionir.

On je naveo da "Hercegovačka kuća", osim Trebinja, ima objekat u Banjaluci, te najavio skoro otvaranje i u Istočnom Novom Sarajevu.

"Za ove četiri godine koliko postoje `Hercegovačke kuće` otkupljeno je milion KM proizvoda od poljoprivrednih proizvođača", naglasio je Dutina.

On je istakao da je osnivanjem Agrarnog fonda postignuto više benefita, od podizanja svijesti stanovništva o značaju proizvodnje domaće hrane, do brojnih projekata koji su pioniri u Srpskoj, a mnoge lokalne zajednice su ih usvojile po ugledu na Trebinje, poput "Hercegovačke kuće

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital