Objavljeni finansijski izvještaji 189 sudija i tužilaca: Prihodi, auta, stanovi...

Kapital / IZVJEŠTAJI

Objavljeni finansijski izvještaji 189 sudija i tužilaca: Prihodi, auta, stanovi...

Sadrže i informacije o bračnom drugu i djeci.

19.07.2021. 12:51 / Izvor: Fena

Na poziv Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) upućenog sudijama i tužiocima da dobrovoljno daju saglasnost za objavu godišnjih ličnih finansijskih izvještaja, veći broj nosilaca pravosudnih funkcija je pozitivno odgovorio i dao saglasnost da se njihovi finansijski izvještaji javno objave na web stranici VSTV-a BiH.

Poziv je poslan u cilju jačanja ličnog i profesionalnog integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, kao i jačanja ukupnog povjerenja javnosti u pravosuđe Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VSTV-a.

Vijeće je objavio lične finansijske izvještaje za 2020. godinu za 189 sudija i tužilaca koji su VSTV-u BiH dostavili pismenu saglasnost za objavljivanje i koji su dostupni na web stranici u rubrici Aktivnosti/Finansijski izvještaji.

U ličnom finansijskom izvještaju se, između ostalog, navode aktivnosti koje su nosioci pravosudnih funkcija obavili izvan dužnosti sudije, odnosno tužioca, uključujući i iznose koje su naplatili za obavljanje tih dužnosti. Oni, također, sadrže i informacije o bračnom drugu i djeci s kojom žive u istom domaćinstvu.

"VSTV BiH pozdravlja odluku sudija i tužilaca da dobrovoljno omoguće uvid javnosti u njihove finansijske kartone, te vjeruje da će u narednom periodu sudije i tužioci koji do sada nisu dali saglasnost za objavljivanje, donijeti odluku da se njihovi lični finansijski izvještaji javno objave", navode iz VSTV-a.

PODIJELI:

TAGOVI:

#finanijski izvješaj

#VSTV

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital