FUZIP: Više od 1.100 kontrola nad formiranjem cijena i marži u FBiH

03.11.2021. 15:00 / Izvor: Fena
FUZIP

Od ukupnog broja nadzora, inspektori Federalnog tržišnog inspektorata izvršili su 332 te su utvrđena 94 prekršaja, za šta će prekršajni nalozi iznositi 103.500 KM.

"Inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine  izvršili su od aprila više od 1.100 kontrola poštivanja mjera o formiranju cijena i marži u ovom entitetu", saopćeno je iz  Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ovaj usmjereni inspekcijski nadzor vrši se u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Naime, usljed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda uzrokovanog dominantno vanjskim faktorom, odnosno globalnim promjenama, Vlada FBiH je 1.4.2021. propisala mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za osnovne životne namirnice i naftne derivate, s ciljem svođenja marži na ekonomski opravdan nivo, primjeren socio-ekomskim prilikama uzrokovanim teškom epidemiološkom situacijom te vodeći računa da istovremeno budu zaštićeni potrošači, ali i osigurano pozitivno poslovanje trgovaca koje se ne temelji na sticanju ekstraprofita i njihovom bogaćenju.

Shodno odlukama, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto, a u maloprodaji od osam posto na nabavnu cijenu.

Ova obaveza trgovcima odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarske proizvode od brašna žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena te hranu za posebne medicinske potrebe).

Odlukom su također obuhvaćene pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za veš i za suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.

Od ukupnog broja nadzora, inspektori Federalnog tržišnog inspektorata izvršili su 332 te su utvrđena 94 prekršaja, za šta će prekršajni nalozi iznositi 103.500 KM.

U osvrtu na aktuelnu situaciju, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da od početka pandemije, ta uprava je u fokus rada, pored zaštite zdravlja stanovništva, stavila upravo zaštitu prava potrošača radi sprečavanja da u teškim društveno-ekonomskim prilikama uzrokovanim pandemijom, neopravdana poskupljenja postanu dodatni teret građanima, ali i privrednim subjektima koji poštuju zakone i mjere Vlade FBiH za očuvanje stabilnosti tržišta, odnosno ponude, potražnje i kupovne moći građana.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će nastaviti intenzivnu kontrolu poštivanja mjera neposredne kontrole cijena u FBiH.

Apeluje svim privrednim subjektima iz trgovinske djelatnosti da visine cijena i marži usklade s važećim odlukama.

Također moli građane da prijave neopravdana i prekomjerna poskupljenja radi pravovremenog i adekvatnog sankcioniranja subjekata koji zloupotrebljavaju trenutnu situaciju želeći ekstraprofit.

Prema informaciji Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena za septembar 2021. godine, potrošačke cijene u FBiH su u prosjeku porasle za 0,9 postou odnosu na prethodni mjesec te za 3,1 posto odnosu na septembar 2020. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital