Analiza kompanije: R&S za 14 posto cjenovno prihvatljiviji u odnosu na tržište

10.12.2021. 09:41 / Izvor: Akta.ba
R&S

Analiza koju je proveo EY, je pokazala da je kompanija R&S d.o.o. Sarajevo 14% cjenovno prihvatljivija u odnosu na tržište.

Na konferenciji The Economist: Svijet u 2022., održanoj 9. decembra u Sarajevu, u okviru panela "Trendovi nabavke koji olakšavaju vaš posao", Sanja Ribar, viši menadžer i konsultant EY za Srbiju, BiH i Crnu Goru, i Kemal Selmanagić, generalni direktor kompanije R&S d.o.o. Sarajevo predstavili su trendove i smjernice koji mogu olakšati posao sektora nabavke. 

Zajedničko pojavljivanje na panelu je proizašlo kao rezultat saradnje prethodnih mjeseci.

Saradnja je imala za cilj realizaciju dvije analize:

• Kvalitativna analiza trendova u nabavci (izvještaj možete preuzeti na linku),

• Kvantitativna i kvalitativna analiza R&S u odnosu na tržište.

Vremenske uštede u nabavci

Analizom općeg procesa nabavke, zaključeno je da saradnja s manjim brojem dobavljača koji nude više kategorija proizvoda može donijeti i vremenske uštede u provođenju određenih aktivnosti procesa nabavke, koje nisu zanemarive i mogu se kretati u opsegu od 25% do 35% na nivou procesa.

Ove potencijalne uštede se primarno tiču provođenja administrativnih aktivnosti pri nabavci i aktivnosti pokretanja nabavke, koje zajedno predstavljaju skup aktivnosti koje su direktno zavisne od broja dobavljača i posljedično broja različitih nabavki koje se pokreću.

R&S u odnosu na tržište

Analiza koju je proveo EY, globalni lider u revizorskim, poreskim, savjetodavnim i uslugama vezanim za transakcije je pokazala da je kompanija R&S d.o.o. Sarajevo 14% cjenovno prihvatljivija u odnosu na tržište.

Predstavljena je poredbena analiza i djelovanje kompanije R&S u odnosu na deset konkurenata prema nekoliko ključnih segmenata uključujući cijenu, rok isporuke, prosječan rabat i tako dalje, uz formiranje ključnih zaključaka o komparativnim prednostima kompanije i pogodnostima koje se ostvaruju za klijente koji sarađuju s kompanijom. 

R&S PANEL

Kompanije koje sarađuju sa manjim brojem dobavljača mogu ostvariti vremenske uštede od 25 do 35% u određenim aktivnostima procesa nabavke

Prema zaključcima provedene analize, R&S je u mogućnosti kupcima ponuditi konkurentne cijene u svih šest kategorija poslovanja: promo materijal, zaštitna oprema i medicinska sredstva, higijenski pribor, biro materijal, uredski namještaj i IT oprema. U navedenim kategorijama, proizvodi kompanije R&S u prosjeku su prihvatljiviji za 14% u odnosu na tržište. 

Dodatne pogodnosti saradnje s R&S-om:

  • Široki asortiman, s više od 20.000 proizvoda u šest kategorija, sigurne i brze isporuke pružaju priliku za ostvarivanje integrisanog partnerstva koje donosi brojne prednosti za obje strane.
  • Kvantitativna analiza je pokazala da se kompanija R&S ističe kada je riječ o pogodnostima za klijenta u pogledu garancije na proizvode, in-house servisiranja, mogućnosti povrata i zamjene, te prilagođavanja klijentu. R&S aktivno radi na iskustvu klijenata u skladu sa rezultatima kvalitativne analize. 
  • Specifično prilagođavanje potrebama klijenata olakšava poslovne aktivnosti i aktivnosti nabavke klijenata zahvaljujući uslugama: Usluga iznajmljivanja printera i print management, projektno opremanje, grafički studio i marketing savjetovanje. 

Analiza je odrađena od strane EY-a na osnovu dostavljenih podataka R&S-a.

O kompanijama:

EY je vodeća svjetska konsultantsko-revizorska kompanija u uslugama revizije, poreza, transakcija i poslovnog savjetovanja. Kvalitet usluge koju pruža pomaže izgradnji povjerenja u tržišta kapitala i privrede širom svijeta. Kao kompanija, poseban fokus usmjerava razvijanju vrhunskih lidera s ciljem doprinosa izgradnji boljeg poslovnog okruženja za svoje zaposlenike, klijente i čitavu zajednicu.

R&S je jedan od vodećih uvoznika i distributera kancelarijskog, promotivnog materijala, namještaja, sredstava za čišćenje, IT opreme, zaštitne opreme i medicinskih sredstava. R&S danas zapošljava 80 uposlenika i sarađuje sa više od 5.000 pravnih subjekata. Gotovo da nema kancelarije u BiH u kojoj nećete pronaći barem jedan njihov proizvod. Više informacija na https://www.ris.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital