Žene preduzetnice u Bosni i Hercegovini

10.01.2022. 07:57 / Izvor: BHRT
Poduzetnice

Kompanije u vlasništvu žena u Bosni i Hercegovini i dalje su u manjini. Statistika kaže da je odnos muškaraca i žena u preduzetništvu četiri na prema jedan.

Kompanije u vlasništvu žena u Bosni i Hercegovini i dalje su u manjini. Statistika kaže da je odnos muškaraca i žena u preduzetništvu četiri na prema jedan. Žene koje se u Bosni i Hercegovini odluče za otvaranje vlastite firme, sreću se sa brojnim izazovima.

Na pragu devetog mjeseca trudnoće Sofija Bajić iz Bijeljine radi punom parom. U iščekivanju druge bebe, kao arhitekta svakodnevno je na gradilištu i u svom projektnom birou.

"Pošto mi je ovo drugi put da prolazim kroz taj proces rađanja i bebe male u poslu, znam da sam prošli put iz porodilišta odgovarala na mejlove i od kuće odgovarala na mejlove. Smanji se obim posla ali mora da se isprati i bude prisutan bar preko telefona.", kaže Sofija Bojić, arhitektica.

Statistika kaže da se pri pokretanju sopstvenog posla 52% žena odlučuje za preduzetništvo, dok 21% bira društvo sa ograničenom odgovornošću. U tih dvadesetak odsto u našoj zemlji ubraja se i Sofija.

"Prosto smo sagledali sve mogućnosti, i moja struka prvenstveno zahtjeva da budem doo, a drugo to je jedini način zakonski bio da ja sasvim regularno odem na porodiljsko i da imam refundaciju plate što svaki zaposleni u doo ima", dodaje.

S druge strane, preduzetnice su u nešto nepovoljnijem položaju ukoliko se odluče na proširenje porodice.

"Samostalni predueztnik nema platu nego uplaćuje osnovicu sebi i na tu osnovicu doprinos tako da sve samostane preduzetnice mogu za vrijeme korištenja porodiljskog da refundiraju od fonda isto kao i ostale zaposlene radnice ali isplaćuje im se osnovica, to je ono što im se refundira", smatra Aleksandra Todorović, Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske.

Uprkos izazovima, žensko preduzetništvo iz godine u godinu doživljava ekspanziju. Jedan od pozitivnih primjera je Bijeljina.

"Bijeljina zaista može da se pohvali po broju preduzetnika ukupno svih. Otprilike 40 procenata ine žene tako da smo sa 31.12.2020. 702 žene preduzetnice, a zaključno sa današnjim danom 759, znači porast od 57 žena preduzetnika”, kazao je Dušan Trifković, Odjel za privredu Grada Bijeljina.

Nadležni za narednu godinu najavljuju dodatnu podršku ženama koje se odluče za pokretanje sopstvenog biznisa kroz podsticaje, ali i edukacije.

"Mi smo već donijeli i predviđene su olakšice i za porodilje i za novorođenu djecu i prvog prvog iduće godine ta sredstva će biti na raspolaganju u vidu podrške. Mi imamo saradnju is a udruženjima i u određenom dijelu neke aktivnosti su bile usporene zbotg pandemije, ali to se vraća u normalu”, Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Iako je učešće žena na tržištu rada u našoj zemlji sa 43% najniže u jugoistočnoj Evropi, predviđanja su da će trend okretanja preduzetništvu i da će se broj žena koje pokreću svoj posao drastično povećati u narednih nekoliko godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital