Utvrđeno 510 nepravilnosti u formiranju cijena

01.02.2022. 10:22 / Izvor: Akta.ba
Grafika

Prema informaciji federalnog Ministarstva trgovine o kretanju cijena za decembar 2021. godine, potrošačke cijene u FBiH su u prosjeku u decembru porasle za 0,8 odsto u odnosu na novembar.

Inspekcijski organi u Federaciji BiH u periodu od aprila do decembra prošle godine evidentirali su 510 nepravilnosti pri formiranju cijena i marži, te su izdali 106.400 KM prekršajnih naloga.

Izvršena su 1.982 inspekcijska nadzora.

Kod uočenih napravilnosti riječ je o 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja za koje su subjektima nadzora izdate rješenja o otklanjanju nedostataka.

Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Zapadno-hercegovačkog, Livanjskog i Kantona Sarajevo, kao i inspekcijski organi pri nadležnim ministarstvima u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu su, prema dostavljenim informacijama, izvršili ukupno 1.643 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je utvrđeno ukupno 410 nepravilnosti, među kojima 213 prekršaja.

Inspektori federalnog tržišnog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 339 nadzora, u okviru kojih je utvrđeno 100 prekršaja, objavljeno je na internet stranici ove uprave.

Prosječan udio zabilježenih nepravilnosti na području FBiH je oko 26 odsto, odnosno kod manje od trećine kontrolisanih subjekata, navedeno je u saopštenju.

Kontrole se vrše kontinuirano, u skladu sa odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Prema informaciji federalnog Ministarstva trgovine o kretanju cijena za decembar 2021. godine, potrošačke cijene u FBiH su u prosjeku u decembru porasle za 0,8 odsto u odnosu na novembar, te za 6,5 odsto u odnosu na decembar 2020. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital