Divljanje cijena: Ulje sa 3,45 KM skočilo na 4,80 KM

15.03.2022. 07:59 / Izvor: N1
Market

Dva litra ulja i jedan hljeb koštaju 10,10 KM.

Konstanti rast osnovnih životnih namirnica, uzročno-posljedično vezana za rat u Ukrajini, teme su koje okupiraju svjetske medije i društvo. Građani glavnog grada BiH , kao i ostali, svjedoče svakodnevnim promjenama u cijenama osnovnih artikala. Za deset maraka se prije sedmicu daleko više artikala moglo kupiti nego početkom ove sedmice. Dva litra ulja i jedan hljeb koštaju 10,10 KM.

"Brašno i ulje poskupilo toliko-koliko je. Sada je već skoro pet maraka litar ulja. Kupujem ono što je svakodnevno potrebno: ulje, kafa, sve je poskupilo", kažu za N1 anketirani građani.

Mnogi primijete i ograničene količine nekih namirnica.

"Brašna nema onog kojeg ja kupujem. Od namirnica slabo se šta može reći, nema brašna, manje je ulja i osnovnih životnih namirnica", kažu nam građani.

Rast cijena je neminovan i od te činjenice ne bježe ni nadležni. Krajem prošle sedmice premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je da postoje rezerve žita za tri mjeseca te pozvao stanovništvo da ne kupuju brašno u velikim količinama jer će se stvoriti vještačka nestašica budući da BiH ima ugovore sa Srbijom već 50 godina odakle se tradicionalno nabavlja pšenica te nema problema u uvozu. Osim brašna, u rezervama ne nedostaje ni deterdženta, poručio je, između ostalog tada premijer FBiH Novalić.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital