Naplata u prvom kvartalu veća za 70 miliona KM

03.04.2022. 10:11 / Izvor: Akta.ba
poreska RS

Poreska uprava Republike Srpske nastavila stabilan trend rasta naplate javnih prihoda-Naplata u prvom kvartalu veća za oko 70 miliona KM.

Naplata javnih prihoda u Republici Srpskoj nastavila je stabilan rast i u ovoj godini, pa je tako u prvom kvartalu Poreska uprava Republike Srpske prikupila ukupno 754 miliona KM, što je za devet odsto ili 69,6 miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine.

Naime, upravo je ovako značajan procentualni rast naplate javnih prihoda u prva tri mjeseca ove godine direktan pokazatelj da je Poreska uprava RS i u ovoj godini zadržala pozitivne trendove u naplati, čak i pored toga što je povećan neoporezivi dio plate, te je umanjena i ukinuta naplata određenih taksi, ali i smanjena stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje, čime se Republika Srpska odrekla dijela poreskih prihoda u korist privrede i radnika.

Direktni porezi su u prvom kvartalu ove godine naplaćeni u iznosu od 194,2 miliona KM, što je za čak 28 procenata ili 43,1 miliona maraka više nego u istom periodu prehodne godine.

Najveći rast ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 129,7 miliona maraka, što je za 40,9 miliona KM ili čak 46 odsto više nego u prva tri mjeseca prethodne godine, a što ukazuje na povećanje poslovne aktivnosti i pozitivna kretanja ukupnog poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj.

Međutim, treba reći i da su u prošloj godini prolongirani rokovi plaćanja ovog poreza do 30. juna ili do kraja godine, u ratama, što je za posljedicu imalo manju naplatu u prvom kvartalu prošle godine.

Takođe, rast naplate bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 58,2 miliona maraka, što je za pet odsto više u odnosu na prvi kvartal prethodne godine i dodatno potvrđuje rast privrednih aktivnosti i broja zaposlenih u Republici Srpskoj.

Doprinosi su u periodu januar-mart ove godine naplaćeni u iznosu od 444,4 miliona maraka, što je za 25,9 miliona KM ili šest odsto više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 115,4 miliona maraka, što je za jedan odsto više u odnosu na prva tri mjeseca 2021. godine, uz rast naplate prihoda od taksi i naknada, kazni, ali i naknada za priređivanje igara na sreću.

Kada je u pitanju samo mart ove godine, naplata javnih prihoda je iznosila 325,2 miliona KM, što je za 52,1 miliona maraka više nego u istom mjesecu prošle godine, te je zabilježen rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa, te kod ostalih javnih prihoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital