Odobreno oko 1,8 miliona KM podsticaja za povećanje plata u RS

07.04.2022. 08:18 / Izvor: Akta.ba
podsticaji

Zahtjeve za podsticaj za povećanje plate radnika, za peti obračunski period, putem aplikacije je podnijelo ukupno 576 privrednih subjekata.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske je zaključno sa 6. aprilom 2022. godine odobrilo sredstva u iznosu od oko 1,8 mil KM za 174 privredna subjekta koji su isplatili uvećanu platu za 4.406 radnika, saopšteno je iz Ministarstva.

Privredni subjekti koji su povećali plate radnicima u petom obračunskom periodu (jul-decembar 2021. godine) imali su mogućnost da do 1. marta 2022. godine podnesu zahtjev putem aplikacije e-podsticaj koja se nalazi na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva.

Zahtjeve za podsticaj za povećanje plate radnika, za peti obračunski period, putem aplikacije je podnijelo ukupno 576 privrednih subjekata koji su povećali plate za 23.597 radnika, navodi se u saopštenju.

Isplata navedenih sredstava je u toku te će u narednom periodu biti obrađeni i preostali zahtjevi za podsticaj za povećanje plata.

Kada je riječ o djelatnostima privrednih subjekata, ovom podsticajnom mjerom su obuhvaćeni svi privredni subjekti koji posluju u oblasti proizvodne, trgovinske i uslužne djelatnosti, a najviše interesovanja su izkazali privredni subjekati iz prerađivačkog sektora, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva podsjećaju da je za prva četiri obračunska perioda, od jula 2019. godine do juna 2021. godine donesena rješenja za 2.034 zahtjeva privrednih subjekata kojima su odobrena i isplaćena sredstva u ukupnom iznosu od oko 22 mil KM.

Podsticajna sredstva su isplaćena privrednim subjektima u kojima je povećana plata jednom ili više puta za oko 32.000 radnika, a isti posluju u 45 opština i gradova Republike Srpske, ističe se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital