Tuzlanski aerodrom bilježi povećanje broja putnika i letova

25.04.2022. 12:59 / Izvor: BHRT
Tuzla

Tuzlanski aerodrom već bilježi određene pozitivne pomake i povećanje broja putnika u odnosu na period pandemije.

Iz kantonalnog budžeta planirano je povećanje sredstava za Međunarodni aerodrom u Tuzli, kao i novčana pomoć s federalnog nivoa. Cilj je stabilizirati poslovanje, a tome će doprinijeti i očekivano povećanje broja putnika i letova ovog ljeta.

Tuzlanski aerodrom već bilježi određene pozitivne pomake i povećanje broja putnika u odnosu na period pandemije. Postoji mogućnost za uspostavu saradnje s još nekim aviokompanijama i otvaranje novih zračnih linija.

"Mi vodimo intenzivne pregovore sa nekoliko aviokompanija, ali zbog povjerljivosti ne možemo ništa reći dok se ne potpiše ugovor, ako se potpiše. Takođe radimo sa aktuelnim prevoznikom Wizz Air na uvođenju trećeg baznog aviona", rekao je v.d. direktora Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i prometa TK je rekao da je prostor ispred Aerodroma započet. 

"Sve je to što treba završiti ove godine i mi smo sa Vladom Federacije na sastancima obezbijedili tih dva miliona KM neophodnih da riješimo taj problem", rekao je on. 

Fadil Novalić, premijer FBiH je kazao da su odredili prioritet djelovanja. 

"Odredili smo da je prioritet federalnog djelovanja na toj magistralnoj cesti ono od Živinica do Aerodroma, kako bismo Aerodrom stavili u što življu i što bolju funkciju", pojasnio je.  

Sa dodatnih milion KM iz Kantonalnog budžeta očekuje se završetak tih projekata do kraja godine.

"Sredstva će biti operativna neposredno nakon usvajanja rebalansa budžeta. Očekujemo da će to biti iduće sedmice na Skupštini", najavljuje premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Tuzlanski aerodrom trenutno ima 15 linija u šest država.

Do prvog aprila prevezeno je 56.000 putnika. S obzirom na zimski period i tadašnje restrikcije zbog pandemije, očekivano povećanje već od prvog aprila do danas iznosi 20.000. Od 10. juna kreću i turističke linije za Antaliju i trajat će do 16. septembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital