Budžet RS biće veći za oko 300 miliona KM

19.05.2022. 10:30 / Izvor: SRNA
budžet rs

Budžet Republike Srpske biće, predstojećim rebalansom, veći za oko 300 miliona KM, a taj novac će biti usmjeren ka građanima.

Budžet Republike Srpske biće, predstojećim rebalansom, veći za oko 300 miliona KM, a taj novac će biti usmjeren ka građanima, rekla je ministrica finansija Repubblike Srpske Zora Vidović.

Vidović je navela da se radi na rebalansu budžeta, koji bi trebao da bude usvojen u junu.

"Planiramo i dodatna izdvajanja za nabavku prehrambenih proizvoda i naftnih derivata, ali i subvencije za nabavku osnovnih životnih namirnica", rekla je Vidović za Glas Srpske.

Ona je navela da su prihodi od indirektnih poreza koji su pripali Republici Srpskoj povećani za 22 odsto za četiri mjeseca ove godine u odnosu na lani i da iznose 543,5 miliona KM.

"Јavni prihodi koje ubire republička Poreska uprava veći su za 14 odsto i iznose 911,5 miliona KM. Razlozi za ovakve rezultate su u boljoj naplati, ali i inflaciji, koja je za sada još ispod 10 odsto, ali je teško predvidjeti njene dalje tokove, s obzirom na kretanja na svjetskim berzama i tržištima, zbog čega smo pripremili novi set mjera, drugi u ovoj godini", dodala je Vidović.

U okviru planiranih mjera, Vidovićeva navodi da će morati raditi na korekciji plata, penzija, boračkog dodatka i socijalnih davanja, te da će ukupno za sva povećanja do kraja godine trebati 159 miliona KM.

"Dodatno ćemo ojačati privredu, poljoprivredu i investicije. Očekujemo da će budžetski okvir biti povećan za oko 300 miliona KM i taj novac biće usmjeren prema građanima", rekla je Vidović.

Ona je pojasnila da su u rebalansu planirana povećanja plata budžetskih korisnika i boračkih davanja za po deset odsto te da je već ukalkulisan rast penzija za isto toliko.

"Dodatnih 50 miliona smo planirali da izdvojimo za socijalna davanja. Sav ovaj novac u budžetu je od onog što privreda isplati, a privrednici su u veoma teškoj situaciji. Zbog toga ćemo i njih podržati. Planirali smo dodatna izdvajanja za privredu i poljoprivredu u iznosu od 40 miliona KM", dodala je Vidović.

Vlada Republike Srpske je već u okviru interventnih nabavki kupila određene vrste robe, a nastavlja da prati kretanje cijena na međunarodnom tržištu.

"Blagovremeno ćemo reagovati u okviru raspoloživih resursa. Zbog toga ćemo planirati i novac za nabavku prehrambenih proizvoda i naftnih derivata, ali i subvencije za nabavku osnovnih životnih namirnica", naglasila je Vidović.

Ona je navela da je jedna od mogućnosti ograničavanje cijena ili njihovo zamrzavanje.

"Trenutno je u skladu sa Zakonom o regulisanju cijena na snazi određivanje marži na naftu i naftne derivate i ograničenje marži na osnovne životne namirnice koje se određuju u odnosu na nabavnu cijenu", rekla je Vidović.

Ona ističe da su, uprkos svim dešavanjima, redovno isplaćivane sve budžetske obaveze, ali i povećana određena davanja.

"Ove godine smo imali izmjenu i povećanje plata i penzija, koje ćemo dodatno korigovati", poručila je Vidović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital