Industrijska proizvodnja u FBiH manja za 0,8 posto

26.05.2022. 08:35 / Izvor: Akta.ba
industrijska proizvodnja

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH /FBiH/ u aprilu manja je za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH /FBiH/ u aprilu manja je za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

"U aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja u FBiH, kalendarski prilagođena, veća je za 4,5 posto", podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Proizvodnja energije u aprilu veća je za 9,6 posto u odnosu na mart, kapitalnih proizvoda za 1,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 4,4 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,7 posto.

U aprilu, u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 10,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za šest posto, intermedijarnih proizvoda za 4,8 posto, dok je proizvodnja energije ostala na istom nivou.

Desezonirana industrijska proizvodnja u FBiH u aprilu u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom veća je za 12,8 posto u odnosu na mart, u vađenju ruda i kamena za 0,8 posto, dok je u prerađivačkoj industriji manja za 4,1 posto.

U aprilu, u odnosu na isti mjesec lani, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u prerađivačkoj industriji veća je za 5,9 posto, u snabdijevanju električnom energijom i gasom za 2,2 posto, dok je u vađenju ruda i kamena manja za 5,4 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital