Za pet programa u zdravstvu skoro 32 miliona KM

09.06.2022. 14:08 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je usvojila pet programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministrstvu zdravstva, a namijenjenih unapređenju zdravstva.

Vlada Federacije BiH je usvojila pet programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministrstvu zdravstva, a namijenjenih unapređenju zdravstva, u ukupnom iznosu od 31.960.000 KM.

Jednim od programa je Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH odobrena raspodjela 28.500.000 KM, a sredstva su namijenjena za finansiranje nabavke lijekova i medicinskih sredstava, pružanja zdravstvenih usluga i provođenja programa Federalnog fonda solidarnosti utvrđenih Programom zdravstvene zaštite koji se finansira sredstvima Federalnog fonda solidarnosti i Finansijskim planom ovog fonda za 2022. godinu.

"Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je, drugim usvojenim programom, odobreno 2.000.000 KM za sufinansiranje troškova raseljenih osoba. Svrha ovog programa je obezbjedivanje prava na bolničko liječenje povratnicima iz Federacije BiH u općine u Republiku Srpsku, a u skladu sa Odlukom o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz FBiH u Republiku Srpsku u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH. Upućivanje pacijenata na liječenje će se provoditi prema Uputstvu o načinu ostvarivanja bolničke zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama u FBiH povratnika iz FBiH u općine Republike Srpske", saopćili su iz Vlade FBiH.

Vlada je usvojila i Program utroška sredstava namijenjenih zdravstvenoj zaštiti Roma u FBiH. Sredstva u iznosu od 35.000 KM bit će usmjerena za zdravstvenu zaštitu osoba romske nacionalnosti koje nemaju stalno mjesto prebivališta, odnosno boravišta u Federaciji BiH.

Iznos od 1.125.000 KM odobren je posebnim programom Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, a namijenjen sufinansiranju troškova ovog zaavoda u 2022. godini koji nastaju obavljanjem djelatnosti propisanih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o krvi i krvnim sastojcima u dijelu koji se finansira od strane osnivača - Federacije BiH. Svrha programa su uspješno obavljanje djelatnosti Zavoda, primjena jedinstvenih standarda u prikupljanju, testiranju, preradi, čuvanju, izdavanju i upotrebi krvi i krvnih sastojaka, koordinacija aktivnosti u procesu transfuzijske medicine u FBiH, unaprjeđenje rada dijagnostičkih službi, te promocija i povećanje broja dobrovoljnih davalaca krvi.

"Peti danas usvojeni program odnosi se na Agenciju za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ), a riječ je o u iznosu od 300.000 KM Ova sredstva raspoređuju se za sufinansiranje troškova Agencije u 2022. godini, a koji nastaju obavljanjem djelatnosti propisanih Zakonom o sistemu poboljšanja kvalitete, sigurnosti i akreditaciji u zdravstvu", saopćeno je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital