Poreska uprava RS: Polugodišnja naplata premašila milijardu i po KM

04.07.2022. 11:36 / Izvor: Akta.ba
porez

Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,540 milijardi maraka, što je za 186,4 miliona KM ili 14 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,540 milijardi maraka, što je za 186,4 miliona KM ili 14 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Da je nastavljen snažan rast naplate pokazuje i poređenje sa prvom polovinom 2019. godine, te je naplata javnih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine za 300 miliona maraka ili 24 posto veća nego u istom periodu 2019. godine.

"Naplata javnih prihoda je u ovoj godini povećana u apsolutno svim segmentima, tako da je naplata direktnih poreza veća za 38 posto, doprinosa za devet posto, a ostalih javnih prihoda za pet procenata", izjavio je Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS.

Direktni porezi su u periodu januar-jun ove godine naplaćeni u iznosu od oko 369,5 miliona KM, što je za 101,4 miliona maraka više nego u istom periodu prehodne godine.

Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 221,7 miliona maraka, što je za 83,2 miliona KM ili 60 posto više nego u prvoj polovini prošle godine.

Pored toga, rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 125 miliona maraka, što je za 15 posto više u odnosu na period januar-jun prethodne godine.

Takođe, veća naplata je ostvarena i kod poreza na nepokretnosti i poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za osam, odnosno 10 posto.

Doprinosi su u prvih šest mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 934 miliona maraka, što je za 74 miliona KM više nego u istom periodu 2021. godine, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 posto.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 236,8 miliona maraka, što je za 11 miliona KM više u odnosu na prvih šest mjeseci prethodne godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od 28, odnosno 39 procenata, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksi i naknada upravo zbog toga što je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksi.

Što se tiče samo juna ove godine, naplata je iznosila 262,1 miliona KM, što je za 30,5 miliona maraka više nego u istom mjesecu prošle godine, te je takođe zabilježen rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa, te kod ostalih javnih prihoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital