Republika Srpska bilježi pad broja radnika na crno

26.07.2022. 11:11 / Izvor: Nezavisne novine
RADNICI

Prema podacima Republičkog inspektorata, svake godine se u RS bilježi znatan pad broja radnika koji rade bez prijave kod poslodavca ili bez ugovora o radu.

 Prema podacima Republičkog inspektorata, svake godine se u RS bilježi znatan pad broja radnika koji rade bez prijave kod poslodavca ili bez ugovora o radu.

Za prvih šest mjeseci tekuće godine inspektori su po osnovu ugovora o radu kontrolisali više od 8.500 radnika, od čega 84 radnika nisu imala zaključen ugovor o radu i nisu bila prijavljena na obavezne vidove osiguranja, zbog čega su poslodavcima izrečene kazne u iznosu od 116.300 KM.

Kako ističu za "Nezavisne novine", u istom periodu prošle godine kontrolisano je manje radnika nego ove godine, a čak njih 118 nije imalo zaključen ugovor o radu.

"U prvom dijelu prošle godine po osnovu ugovora o radu kontrolisana su 7.342 radnika zatečena na radu kod poslodavca, od čega 118 radnika nije imalo zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja", kazali su iz Inspektorata te dodali da je na osnovu podataka o rezultatima izvršenih kontrola u prethodnim godinama evidentno da se broj radnika na crno smanjuje, ali je i dalje prisutan.

"U 2020. godini na radu je zatečeno 175 radnika koji nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja, u 2019. godini 333 radnika, u 2018. godini 392 radnika, u 2017. godini 532 radnika, a u 2016. godini 803 radnika koja nisu imala zaključen ugovor o radu i nisu bila prijavljena na obavezne vidove osiguranja", navode iz Inspektorata.

Kako dodaju, kontrole u oblasti radnih odnosa i zaštite na radu vrše i inspektori rada jedinica lokalne samouprave, a izmjenama Zakona o poreskom postupku ovlaštenje da kontrolišu prijavljivanje radnika u jedinistveni sistem obveznika doprinosa dobili su i inspektori Poreske uprave Republike Srpske i inspektori Republičke uprave za igre na sreću.

"Ranije je izvršena i izmjena zakonske odredbe koja je poslodavcu ostavljala mogućnost da u roku od pet dana od dana zaključenja ugovora o radu prijavi radnika na nadležne fondove osiguranja. U praksi je to dovodilo do zloupotreba, gdje su poslodavci u trenutku kontrole tvrdili da je radnik počeo s radom prije nekoliko dana i tek onda u ostavljenom roku regulisali radni status radnika", kazali su iz Inspektorata te naveli da je izmjenama Zakona o poreskom postupku propisano da prijavu za registraciju u jedinistveni sistem obveznika doprinosa poslodavac podnosi najkasnije jedan dan prije stupanja zaposlenog na rad kod poslodavca, čime se značajno smanjuju mogućnost potencijalnih manipulacija od strane nesavjesnih poslodavaca.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, rekao je za "Nezavisne novine" da su najpogođeniji sektori, u kojima je najviše radinka na crno, građevinarstvo, poljoprivreda, trgovina i ugostiteljstvo, a da za samanjenje broja radnika bez prijave postoji nekoliko bitnih razloga.

"Prvi razlog je taj što je veliki broj radnika napustio takav vid posla i otišao da radi u inostranstvo. Samim tim se smanjio broj ljudi koji su bili na birou", rekao je Savanović.

Kako dodaje, poslodavci su zbog problema s radnom snagom počeli malo više da vode računa o samim radnicima.

"Element inspekcijskih kontrola znatno utiče na smanjenje rada na crno. A pored svih ovih razloga, tu je i promjena poreske politike, što je omogućilo poslodavcima bolje uslove za rad", rekao je Savanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital