Iskorišteno više od 5,5 hiljada turističkih vaučera

11.08.2022. 12:06 / Izvor: SRNA
Trebinje

U Republici Srpskoj do sada je iskorišteno 5.676 turističkih vaučera, rečeno je Srni u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

U Republici Srpskoj do sada je iskorišteno 5.676 turističkih vaučera, rečeno je Srni u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.  

Iz resornog ministarstva istakli su da su građani turističke vaučere od 1. jula, kada je počeo projekat, najviše koristili u ZTC "Banja Vrućica", te da je u četiri ugostiteljska objekta koji su dio ovog kompleksa i učestvuju u projektu iskorišteno oko polovine od ukupnog broja vaučera.

"Turistički vaučeri u velikom broju su se koristili i u Termama Ozren i Banji Kulaši, te u Trebinju, na Jahorini i u Foči, dok je u Banjaluci u prvih mjesec dana realizacije projekta iskorišten jedan turistički vaučer", naveli su iz Ministarstva.

U projektu turističkih vaučera trenutno učestvuje 40 privrednih subjekata koji raspolažu sa 48 ugostiteljskih objekata za smještaj i 11 turističkih agencija, a javni poziv za prijavu privrednih subjekata je otvoren do 15. oktobra.

Iz Ministarstva su podsjetili da pravo učešća na javnom pozivu imaju svi ugostitelji koji su uredno izmirili poreske obaveze i imaju najmanje četiri zaposlena radnika, kao i turistička agencija koja je uredno izmirila poreske obaveze.

Vlada Republike Srpske usvojila je 9. juna uredbu o načinu i postupku dodjele turističkih vaučera.

Korisnik vaučera je svaki punoljetni građanin Republike Srpske, kao i građanin sa prebivalištem u Brčko distriktu koji posjeduje državljanstvo Republike Srpske, bez obzira na visinu ličnih primanja.

Vrijednost turističkog vaučera iznosi 100 KM i može se koristiti jednom u periodu od 1. jula do 30. oktobra za plaćanje usluge smještaja - noćenje sa doručkom, bez obzira na vrijednost izvršene usluge smještaja.

Jedan korisnik može iskoristiti turistički vaučer za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od dva noćenja zaredom, dok dva korisnika mogu iskoristiti turističke vaučere za plaćanje troškova usluge smještaja u minimalnom trajanju od tri noćenja zaredom.

Vaučer se može iskoristiti za plaćanje troškova u minimalnom trajanju od četiri noćenja zaredom u više ugostiteljskih objekata za smještaj u korist tri korisnika vaučera ako se turistički aranžman realizuje posredstvom turističke agencije, podsjetili su iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital