Rast industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj od 5,1 odsto

19.08.2022. 10:39 / Izvor: SRNA
Industrija

Vlada RS usvojila je jučer informaciju o statističkim pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije i njihovom kretanju u prvoj polovini godine prema kojima ukupna industrijska proizvodnja u RS bilježi rast od 5,1 odsto.

Vlada Republike Srpske usvojila je jučer informaciju o statističkim pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije i njihovom kretanju u prvoj polovini godine prema kojima ukupna industrijska proizvodnja u RS bilježi rast od 5,1 odsto u odnosu na isti period lani.

U oblasti prerađivačke industrije ostvaren je rast od 5,6 odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji 4,2 odsto, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Prerađivačka industrija je ostvarila izvoz veći za 30,85 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 71,2 odsto.

Broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji iznosio je 59.445 i veći je za 2,7 odsto ili za 1.570 zaposlenih u odnosu na mart prošle godine.

Statistički pokazatelji u metalnoj industrije pokazaju rast kod četiri oblasti proizvodnje u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Metalna industrija ostvarila je izvoz veći za 30,44 odsto u odnosu na isti period lani, dok je u isto vrijeme pokrivenost uvoza izvozom iznosila 76,84 odsto.

Broj zaposlenih u ovoj oblasti iznosio je 15.001 radnika, što je za 4,4 odsto ili za 628 zaposlenih više u odnosu na mart prošle godine.

U drvnoj industriji u prvom polugodištu ove godine u oblasti prerade drveta i proizvoda od drveta i plute zabilježen je rast proizvodnje od 24,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Drvna industrija je u prvoj polovini ove godine ostvarila izvoz veći za 37,68 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 437,93 odsto i ostala je na približno istom nivou kao i prošle godine.

Broj zaposlenih u ovoj grani iznosio je 2.317 radnika, što je za 0,3 odsto ili za 38 zaposlenih više u odnosu na mart prošle godine.

U industriji tekstila, kože i obuće u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period prošle godine ostvaren je rast u proizvodnji odjeće od 32,2 odsto, te proizvodnji kože i proizvoda od kože za 6,4 odsto.

U ovoj oblasti je u prvom polugodišu ove godine u odnosu na isti period prošle godine zabilježen rast izvoza od 26,31 odstou odnosu na isti period 2021. godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 106,68 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital