Ranije krcat ruksak voća i povrća za 30 KM, a sada napunjen do pola

16.09.2022. 08:29 / Izvor: N1
Pijaca

U predizborno vrijeme Vlada Federacije Bosne i Hercegovine planira novčano pomoći nezaposlene. Čak se i izmjene zakona koje bi to omogućile najavljuju za sljedeću sedmicu.

U predizborno vrijeme Vlada Federacije Bosne i Hercegovine planira novčano pomoći nezaposlene. Čak se i izmjene zakona koje bi to omogućile najavljuju za sljedeću sedmicu. Nedovoljno, kažu građani, koji svaki dan na listi potrepština kojih se odriču, dodaju još jednu stavku.

Muhamed je došao na pijacu na Grbavici kako bi kupio voće i povrće. U ruksaku, napunjenom do pola, kaže, sve je koštalo oko 30 maraka. Ranije bi za iste pare torba za pijacu bila krcata.

“Znam napamet svaku cijenu, to je otprilike podignuto 20-30%. Vrlo je teško, teško izlazimo na kraj. Žena i ja radimo i dvije penzije, da nije ostalih prihoda koje imamo ne bi mogao da izdržim mjesec”, kazao je Muhamed Čorbo.

Razliku u cijeni nekada i sada osjeti i Enver Skomornjak koji je na pijaci svaki dan.

“Velika je razlika, prije si za 20 marak mogao kupiti ceker veliki, bilo sve po marku, luk, krastavac, sve, a sada je ovo užasno skupo”, kazao je.

Mediji više dezinformišu nego što informišu narod – bune se prodavci. Ne slažu se da su cijene povećane, niti da kažu penzioneri kupuju jednu mrkvu, jednu papriku. To sve i vodi neopravdanom rastu cijena tvrde.

“Najlakše se na pijaci prodaje skupa roba, sve što je jeftino nikad prodat nećete, sve što je skupo brzo se proda. Tikvice 2 KM, patlidžan otkad je gavran pocrnio 2 KM, paprike 2, kupus marka, nikad ništa nije poskupilo”, kazao je Osman Omerbašić.

Na evidentan rast cijena proizvoda stalno upućuje Savez samostalnih sindikata BiH. Tražili su aktiviranje robnih rezervi, ograničavanje cijena, ali i još nekoliko mjera koje nisu zaživile.

“Mi smo predložili Parlamentu FBIH da minimalna plata bude 1.000 KM, da je taj Zakon zaživio danas ili prije 6 mjeseci otkad vodimo kampanju, danas bi imali drugačiju ekonomsku sliku u FBIH i BIH”, kazao je Adis Kečo, Savez samostalnih sindikata BiH.

Povećanje plata neće dati rezultate ako se vlast ne odrekne budućih poreskih prihoda, odnosno smanji ili ukine PDV na hranu ili energente. Jedno od rješenja je i da se uloži u socijalno ranjive kategorije.

“Naravno da su mjere provodive. Mi imamo novca nikad više, svi proračuni na razini BiH, FBiH, kantona, gradova su najveći otkad BiH postoji. Mi imamo izuzetno dobru priliku za prevazilaženje krize, ali nemamo ljudi koji će to realizirati”, kazao je Marin Bago.

A do tada, građani će provoditi ono što je do njih. Nastaviti sa odricanjem od svega onoga što su ranije naučili imati. Dokle će to trajati i šta će u budućnosti sve dospjeti na listu odricanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital